Κέρδη για ΛΑΟΣ και ΔΗΣΥ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και οι δύο στηρίζουν το νέο, υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο, κυβερνητικό σχήμα. Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑΟΣ) του κ. Γ. Καρατζαφέρη συμμετέχει, για την ακρίβεια υπερεκπροσωπείται, σε αυτό, η Δημοκρατική Συμμαχία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, πάλι, όχι. Και οι δύο επικεφαλής των κομμάτων, ωστόσο, δηλώνουν δικαιωμένοι για τη μακρά επιμονή τους στη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, προκειμένου να αντεπεξέλθει η χώρα στη μείζονα κρίση που αντιμετωπίζει.

Ο ΛΑΟΣ κατόρθωσε να έχει τέσσερα στελέχη του στη νέα κυβέρνηση, τη στιγμή που η Ν. Δ. έχει -κατ’ επιλογήν της- μόλις έξι. Παρά τις πληροφορίες που τον ήθελαν να μένει εκτός σχήματος, ο κ. Καρατζαφέρης πραγματοποίησε εν τέλει το βήμα συμμετοχής στην κυβέρνηση. Η συμμετοχή κατέστη μονόδρομος, μετά και την επεισοδιακή αποχώρηση του κ. Καρατζαφέρη από το Προεδρικό Μέγαρο το βράδυ της Τετάρτης, κίνηση που -κατά πολλούς- προκάλεσε την κατάρρευση του σεναρίου «Πετσάλνικος, πρωθυπουργός».

Η αποχώρηση Καρατζαφέρη ουσιαστικά ακύρωσε κάθε συνέχεια της διαπραγμάτευσης και, σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις εντός των δύο κομμάτων εξουσίας, πυροδότησε τον τελικό κύκλο διαπραγματεύσεων, που οδήγησαν στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Το επόμενο βήμα ήταν το εύρος συμμετοχής του κόμματος, κάτι που επιθυμούσε πλέον και η Ν. Δ., ώστε να μην επιτραπεί στον ΛΑΟΣ να λεηλατήσει, ως αντιπολίτευση, τη γαλάζια εκλογική βάση. Η επιλογή Καρατζαφέρη να συμμετάσχει στην κυβέρνηση μπορεί να του στερεί αντιπολιτευτικά επιχειρήματα, εκτιμάται όμως ότι θα ενισχύσει το προφίλ του κόμματος ως θεσμικού εταίρου. Ο κύκλος των μονοκομματικών κυβερνήσεων τελείωσε και πλέον το νέο πολιτικό περιβάλλον θα διαμορφώνεται με ευρύτερες συνεργασίες κομμάτων και προσώπων στη βάση καθαρών προγραμματικών συγκλίσεων, σημειώνουν από τη Δημοκρατική Συμμαχία, θεωρώντας την κυβέρνηση Παπαδήμου ως μόνο το πρώτο βήμα.

Η κ. Μπακογιάννη είχε δηλώσει, εδώ και ημέρες, την πρόθεση του κόμματος να παράσχει στήριξη στο νέο σχήμα. Σύμφωνα με συνεργάτες της, σε μία από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον απελθόντα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου πληροφορήθηκε περί «βέτο» που έθεσε η πλευρά της Ν. Δ. για συμμετοχή της Συμμαχίας στο υπουργικό συμβούλιο. «Κάποιοι που προφανώς ενοχλούνται από την παρουσία μας, ζήτησαν να μη συμμετάσχουμε σε αυτήν», δηλώνουν στελέχη του κόμματος, κάνοντας λόγο για «κοντόφθαλμες λογικές που προτάσσουν μικροκομματικές σκοπιμότητες, κομπλεξικές εμμονές και αναχρονιστικές αντιλήψεις, τορπιλίζοντας τη συνεργασία και τη συναίνεση». Ως προς τη νέα κυβέρνηση, από τη Δημοκρατική Συμμαχία σημειώνεται πως «ο κ. Παπαδήμος ξεκινά μια εφιαλτικά δύσκολη δουλειά» και εκφράζεται η ελπίδα τα κόμματα, που συμμετέχουν, να μην την υπονομεύσουν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή