Η ομολογία-σοκ του κ. Μ. Γιλμάζ «τάραξε τα νερά»

Η ομολογία-σοκ του κ. Μ. Γιλμάζ «τάραξε τα νερά»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναταράξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προκάλεσε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, με την παραδοχή ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ανάμειξη σε πυρκαγιές που σημειώθηκαν στα ελληνικά δάση την περίοδο 1995-1997. Ο κ. Γιλμάζ ανασκεύασε στη συνέχεια τις δηλώσεις του υποστηρίζοντας ότι αναφερόταν σε ελληνικούς εμπρησμούς σε τουρκικά δάση. Ωστόσο, από την αναθεωρημένη εκδοχή πήρε σαφείς αποστάσεις ο Τούρκος υπουργός Δασών, Βεϊσέλ Ερογλου, υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο του δεν έχει τέτοια πληροφορία. Πάντως για την ανάμειξη των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών σε πυρκαγιές στα ελληνικά δάση δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμία επίσημη τουρκική αντίδραση.

Στην αρχική του συνέντευξη, στην εφημερίδα «Μπιργκιούν», ο κ. Γιλμάζ είπε, με σαφή πρόθεση να εκθέσει την προκάτοχό του Τανσού Τσιλέρ, ότι όλοι οι απερχόμενοι πρωθυπουργοί της Τουρκίας ενημέρωναν τον διάδοχό τους για το πού και πώς χρησιμοποιήθηκαν μυστικά κονδύλια του κράτους, κάτι που κατά τον κ. Γιλμάζ «δεν έπραξε η κ. Τσιλέρ». Ως απόδειξη επικαλέστηκε την έκθεση για την υπόθεση Σουσουρλούκ, η οποία του παραδόθηκε το 1997, όταν έγινε πρωθυπουργός. Στο προάστιο Σουσουρλούκ είχε γίνει το 1996 ένα αυτοκινητικό δυστύχημα, μέσα από το οποίο τυχαία αποκαλύφθηκαν οι σχέσεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με το κράτος, το παρακράτος και τη μαφία. Η υπόθεση οδήγησε στην κατάρρευση της κυβέρνησης Τσιλέρ.

Ο κ. Γιλμάζ είπε στη συνέντευξη ότι η έκθεση αυτή «δεν ήταν επαρκής» και πρόσθεσε πως πιστεύει πως «υπήρχαν πληροφορίες που δεν του γνωστοποιήθηκαν», ενώ σημείωσε ότι «η έκθεση περιλάμβανε όλες τις πληροφορίες, εκτός από τα κρατικά απόρρητα, όπως η απόπειρα πραξικοπήματος στο Αζερμπαϊτζάν και τα αντίποινα εμπρησμού δασών στην Ελλάδα».

Διαπιστώνοντας την έκταση που προσέλαβαν οι δηλώσεις του, ο κ. Γιλμάζ επιχείρησε να ανασκευάσει με γραπτή ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζει πως παρερμηνεύθηκαν όσα είπε και ότι αναφερόταν σε εμπρησμούς τουρκικών δασών. Οπως αναφέρει, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον δημοσιογράφο που του πήρε τη συνέντευξη και απαντώντας σε ερώτηση σε ποιες περιπτώσεις ισχύει η έννοια του κρατικού απόρρητου, είπε πως «αυτό ισχύει αποκλειστικά για θέματα εξωτερικής πολιτικής· θα ήταν επικίνδυνο για την εξωτερική μας πολιτική να δημοσιεύονται δίχως να έχουν αποδειχθεί, για παράδειγμα, οι ισχυρισμοί ότι οι πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί κατά τη δεκαετία του ’90 στα παράλιά μας στο Αιγαίο έχουν σχέση με την ελληνική μυστική υπηρεσία». Ρωτήθηκε και μετά την ανακοίνωση και είπε ξανά ότι εννοούσε πυρκαγιές στην Τουρκία: «Υπήρχαν ισχυρισμοί σύμφωνα με τους οποίους εμπρησμοί σε δάση που είχαν γίνει κατά τη δεκαετία του ’90 είχαν σχέση με την ελληνική μυστική υπηρεσία. Στη συνέντευξη είπα ότι όσο δεν αποδεικνύονται οι ισχυρισμοί αυτοί, θα ήταν λάθος να δημοσιευθούν, λόγω των σχέσεών μας με την Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Γιλμάζ.

Η προσπάθεια ανασκευής του κ. Γιλμάζ προσέκρουσε πάντως στην τουρκική κυβέρνηση, η οποία δήλωσε άγνοια. Ο υπουργός Δασών Βεϊσέλ Ερογλου υποστήριξε πως ρώτησε τον γενικό διευθυντή δασών και «δεν υπάρχει επ’ αυτού ούτε καν πληροφορία».

«Δεν ξέρω ποιος ήταν ο σκοπός του Γιλμάζ», είπε ο Ερογλου και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε τέτοια πληροφορία. Θα πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος. Η περίοδος 1994-1997 είναι αυτή κατά την οποία είχαν γίνει οι περισσότερες πυρκαγιές στα παράλια της Μεσογείου. Με αυτή συμπίπτει και η περίοδος που αναφέρει ο Γιλμάζ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή