«Πράσινο φως» για το νέο πακέτο βοήθειας

«Πράσινο φως» για το νέο πακέτο βοήθειας

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελικό «πράσινο φως» για την τυπική έγκριση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 130 δισ. ευρώ, αναμένεται να δώσουν οι υπουργοί Οικονομικών που συνεδριάζουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει ικανοποιητικά όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες και έδωσε το σήμα ώστε τις επόμενες ημέρες τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να εγκρίνουν τη συμμετοχή τους στο δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Η πρώτη δόση του νέου δανείου, ύψους 5 δισ. ευρώ, θα πρέπει να αναμένεται στην Ελλάδα το επόμενο δεκαήμερο, σύμφωνα με δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου στην «Κ». Σημειώνεται ότι πρόκειται για τα πρώτα χρήματα από το νέο πακέτο που θα φτάσουν στην Ελλάδα και δεν έχουν σχέση με το ΡSΙ.

«Το Eurogroup θεωρεί ότι πληρούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις προκειμένου να αρχίσουν, σε εθνικό επίπεδο, οι σχετικές διαδικασίες που απαιτούνται για την τελική έγκριση της συνεισφοράς της Ευρωζώνης όσον αφορά τη χρηματοδότηση του δεύτερου ελληνικού προγράμματος προσαρμογής», αναφέρεται στη δήλωση του κ. Γιουνκέρ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι την επόμενη εβδομάδα θα αποφασίσουμε την αποδέσμευση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, ανέφερε εξάλλου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ωστόσο, πέρα από τα συγχαρητήρια για την επιτυχία του PSI, όλοι οι Ευρωπαίοι παράγοντες δεν παρέλειψαν να τονίσουν ότι αυτό που μετράει τώρα είναι η πλήρης εφαρμογή του δεύτερου Μνημονίου. «Η Ελλάδα έχει σήμερα μια σαφή ευκαιρία να ανακάμψει. Ωστόσο, προϋπόθεση είναι ότι η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία. Θα ήταν λάθος να δοθεί η εντύπωση ότι η κρίση τελείωσε. Εχουν (σ. σ.: οι Ελληνες) μια ευκαιρία να αντιμετωπίσουν την κρίση και πρέπει να τη χρησιμοποιήσουν», είπε ο κ. Σόιμπλε.

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Γιουνκέρ τονίζει ότι τώρα οι ελληνικές αρχές δεν θα πρέπει να χαλαρώσουν και ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί κατά γράμμα και εγκαίρως το νέο πρόγραμμα προσαρμογής, ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές. Ο δε αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Ολι Ρεν στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι το νέο Μνημόνιο αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, αλλά και στο σύνολο της Ευρωζώνης. «Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί», προειδοποιεί ο κ. Ρεν, καθιστώντας σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να αποβάλει την εικόνα κράτους που απειλεί τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup, τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία μέσω της οποίας το προσωρινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα εκδώσει ομόλογα ύψους 30 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων. Επιπλέον θα εκταμιευθούν και 5,5 δισ. ευρώ που αφορούν την πληρωμή δεδουλευμένων τόκων για ομόλογα που λήγουν το 2012. Οι διαδικασίες για την έγκριση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι την Τρίτη, αναφέρει ανώνυμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή