Κυβερνητικό έργο μέχρι τις κάλπες

Κυβερνητικό έργο μέχρι τις κάλπες

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τελευταίο του υπουργικό συμβούλιο ως υπουργός Οικονομικών συμμετείχε χθες ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε για την εξαίρετη συνεργασία και χαρακτήρισε πολύτιμη τη συμμετοχή του.

Ο αντικαταστάτης του κ. Βενιζέλου θα ανακοινωθεί πιθανότατα σήμερα το απόγευμα και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα είναι ένας εκ των κ. Τ. Γιαννίτση και Φ. Σαχινίδη.

Ο κ. Παπαδήμος έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Βενιζέλο για την εκλογή του και ενημέρωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του. «Θέλω να συγχαρώ τον κ. Βενιζέλο και να του ευχηθώ κάθε επιτυχία στον νέο του ρόλο και στην ευόδωση των προσπαθειών του για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ. Και προσβλέπω σε στενή και αποτελεσματική συνεργασία μαζί του, με τη νέα ιδιότητά του» είπε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για έργο που ο κ. Βενιζέλος επιτέλεσε με μεγάλη επιτυχία και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, για συμβολή πολύτιμη και συνεργασία εξαιρετική.

Ο κ. Βενιζέλος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «οι τέσσερις μήνες συνεργασίας μας έχουν διαμορφώσει μια ισχυρή προσωπική σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εκτίμησης», και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Από την πλευρά της Ν.Δ. ο υπουργός Αμυνας κ. Δ Αβραμόπουλος συνεχάρη τον κ. Βενιζέλο για την εκλογή του, έκανε λόγο για «αμοιβαίο σεβασμό» και πρόσθεσε ότι «αυτή η κυβέρνηση αφήνει μια κληρονομιά εθνικής συνεννόησης».

Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε την κυβέρνηση «τους μήνες μέχρι τις εκλογές να μη χαλαρώσει καθόλου». Πρόσθεσε μάλιστα πως είναι ανάγκη να ψηφιστεί σήμερα ο κυρωτικός νόμος της πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία εγκρίθηκε η δανειακή σύμβαση. Ενημέρωσε, τέλος, το υπουργικό συμβούλιο ότι ολοκληρώθηκε ο διακανονισμός των ασφαλίστρων κινδύνου.

Οι κ. Λουκάς Παπαδήμος και Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν συναντηθεί χθες το μεσημέρι, ενώ σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά.

Στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκαν τα δύο πολυνομοσχέδια που εκκρεμούν και πολλά άλλα θέματα. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε το υπουργικό ότι τον επόμενο μήνα θα αρχίσει να λειτουργεί κέντρο φιλοξενίας αλλοδαπών στην Κοζάνη, σε χώρο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Θα μεταφερθούν εκεί 1.000 παράνομοι μετανάστες, κυρίως από το κέντρο της Αθήνας, ενώ τη φύλαξη θα την αναλάβει η αστυνομία. Επίσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε ότι στις αρχές Απριλίου θα οριστούν οι εταιρείες για τις έρευνες των υδρογονανθράκων.

Παράθυρο συνέχειας από Παπαδήμο

Το αργότερο για τις αρχές Μαΐου προσδιόρισε την ημερομηνία των εκλογών ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος σε συνέντευξή του στους Financial Times, όπου μάλιστα δεν απέκλεισε και να επιστρέψει σε κυβερνητική θέση έπειτα από αυτές. Σε ερώτηση της αγγλικής εφημερίδας, κατά πόσο θα ήταν διατεθειμένος να συνεχίσει μετά τις εκλογές, αν τον επέλεγαν για πρωθυπουργό, απάντησε: «Δεν θα άρμοζε να εκδηλώσω οποιαδήποτε τέτοια προτίμηση πριν από τις εκλογές. Δεν θέλω να αναμειχθώ στην προεκλογική αντιπαράθεση». Την ίδια απάντηση έδωσε και στο ερώτημα, αν θα ήταν διατεθειμένος να συνεχίσει ως υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Παπαδήμος προέβλεψε ότι, υπό την προϋπόθεση της ορθής εφαρμογής του προγράμματος, η Ελλάδα θα ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Ο πρωθυπουργός δηλώνει πεπεισμένος ότι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία στηρίζουν πραγματικά το πρόγραμμα προσαρμογής. Πλέον, υπάρχει ένας πολύ μεγαλύτερος βαθμός συναίνεσης επί του νέου προγράμματος και όπως αναφέρει αυτό πιθανόν είναι μια συμβολή της συγκυβέρνησης.

Ο κ. Παπαδήμος αναφέρει, τέλος, πως η πλειοψηφία των Ελλήνων αντιλαμβάνεται ότι τα μακροπρόθεσμα οφέλη από την παραμονή στο ευρώ είναι μεγαλύτερα από τα βραχυπρόθεσμα βάρη της προσαρμογής. «Μια μεγάλη και σιωπηρή μειοψηφία που δεν αποτελείται από όσους διαδηλώνουν στους δρόμους αντιλαμβάνεται τα οφέλη της σταθερότητας των τιμών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας που συνεπάγεται η παραμονή στο ευρώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή