Προβληματισμός στη Ν.Δ. ενόψει τηλεμαχιών

Προβληματισμός στη Ν.Δ. ενόψει τηλεμαχιών

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ένταξη του debate των πολιτικών αρχηγών στην προεκλογική της στρατηγική εξετάζει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, μετά την πρόωρη ανακίνηση του ζητήματος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.

Οι συνεργάτες του κ. Αντ. Σαμαρά γνωρίζουν ότι η κύρια μάχη θα δοθεί μέσω της τηλεοπτικής οθόνης, ωστόσο διατυπώνουν προβληματισμούς για τους όρους υπό τους οποίους θα μπορούσε, πράγματι, να διεξαχθεί η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών. Στοιχείο προβληματισμού αποτελεί το πλήθος των συμμετεχόντων (ενδεικτικά Σαμαράς, Βενιζέλος, Παπαρήγα, Τσίπρας, Κουβέλης, Καρατζαφέρης, Μπακογιάννη, Καμμένος, Κατσέλη, Οικολόγοι), καθώς θα απαιτείται σχεδόν… μισή ώρα για να ολοκληρωθεί ο κύκλος απαντήσεων σε κάθε ερώτηση. Αυτή είναι μόνο η τεχνική παράμετρος, καθώς πολιτικά ο κ. Σαμαράς θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αντιμνημονιακή ρητορεία επτά εκ των συμμετεχόντων, με κίνδυνο να «ταυτιστεί» με τον βασικό του αντίπαλο, τον κ. Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος πάντως αναμένεται να αντιμετωπίσει και την ισχυρότερη κριτική.

Στον αντίποδα, πιο συμβατό -παρά τις αντιδράσεις των υπολοίπων κομμάτων- μοιάζει ένα τηλεοπτικό τετ α τετ μεταξύ Σαμαρά – Βενιζέλου, καθώς οι επιτελείς της Συγγρού εκτιμούν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επιτύχει αφενός να αναδείξει λάθη και παραλείψεις του ΠΑΣΟΚ, αφετέρου να ταυτίσει πλήρως τον αντίπαλό του με τον κ. Γ. Παπανδρέου, κάτι που αποτελεί άλλωστε πάγια επικοινωνιακή τακτική του κόμματος το τελευταίο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, η Ν.Δ. θα αναμείνει τη συγκρότηση της διακομματικής επιτροπής για να παρουσιάσει εκεί τις θέσεις της για το ζήτημα, με πιθανότερο σενάριο να προτείνει τη διεξαγωγή ενός debate με τη συμμετοχή όλων και ενός ακόμη για τους δύο «μονομάχους».

Η Ν.Δ. προετοιμάζεται για την τελική ευθεία των εκλογών, περιορίζοντας τις απώλειές της από την ψήφιση του Μνημονίου. Χθες, στο κόμμα επανεντάχθηκε ο κ. Κ. Γκιουλέκας (Α΄ Θεσσαλονίκης), ενώ σε τροχιά επανόδου φαίνεται ότι είναι και οι Γ. Βλάχος και Ελίζα Βόζενμπεργκ. Η τελευταία αναμένεται σήμερα να κάνει δημόσια δήλωση υπέρ της Ν.Δ. στη Βουλή, πράξη που δεν αποκλείεται να της ανοίξει την πόρτα των ψηφοδελτίων.

Αντιθέτως, κανένα περιθώριο συνεννόησης δεν φαίνεται ότι υπάρχει μεταξύ της ηγεσίας της Ν.Δ. και της κ. Ντόρας Μπακογιάννη. Απαντώντας σε όσα είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή» ο κ. Αντ. Σαμαράς, όπου και κάλεσε τα στελέχη εκτός κόμματος να θεραπεύσουν τις πληγές, η κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι η ίδια δεν πλήγωσε το κόμμα, αντιθέτως διεγράφη γιατί πρώτη στήριξε την ακολουθούμενη σήμερα οικονομική πολιτική. Την ίδια στιγμή που μερίδα στελεχών του κόμματος έκαναν λόγο για διασταλτική ερμηνεία των λεγομένων του κ. Σαμαρά, λέγοντας ουσιαστικά ότι η κ. Μπακογιάννη δεν περιλαμβάνεται στο προσκλητήριο, άλλοι εκτιμούσαν ότι η χθεσινή εξέλιξη προσθέτει βέλη στη φαρέτρα του προέδρου του κόμματος, αφού «εκείνος μισάνοιξε, έστω, την πόρτα». Προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε, άλλωστε, χθες, και ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος σημείωσε -χωρίς πάντως να κατονομάσει- πως «πατριώτες είναι εκείνοι που σήμερα προσθέτουν και δεν αφαιρούν από τη Ν.Δ.», ενώ απευθυνόμενος κυρίως προς τον κ. Καμμένο παραλλήλισε το «λεφτά υπάρχουν» με τις αναφορές για «μη καταβολή μέρους του ελληνικού χρέους που είναι παράνομο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή