Προεκλογική εισβολή στα ιντερνετικά κοινωνικά δίκτυα

Προεκλογική εισβολή στα ιντερνετικά κοινωνικά δίκτυα

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στις 10.30 θα είμαι στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ με τον Νίκο Υποφάντη» (Βασίλης Κικίλιας). «Παιδιά, σε λίγο στις 12.00 Newsit. gr με τον Νίκο Ευαγγελάτο. Θα απαντήσω φυσικά σε όλες τις ερωτήσεις σας» (Αδωνις Γεωργιάδης). «Καλημέρα. Διαβάστε στην Athens Voice το άρθρο μου για την Αθήνα και τα μεγάλα στοιχήματα του ΥΠΠΟΤ για την πόλη μας» (Παύλος Γερουλάνος). «Σε λίγο στο live. pasok. gr για το «μαζί τα φάγαμε». Στείλτε τις ερωτήσεις σας» (Θεόδωρος Πάγκαλος). «Στο δρόμο για την Αγία Παρασκευή… τοπική Κοντόπευκου…» (Αννα Καραμανλή). «Σε λίγη ώρα θα βρεθούμε με τους Ανεξάρτητους Ελληνες στην Χαλκιδική!» (Μιχάλης Γιαννάκης).

Βαριά η καλογερική της προεκλογικής περιόδου, όμως τι χρωστάνε και οι έρημοι οι followers να… ασθμαίνουν μαζί με τους υποψηφίους; Με τις εκστρατείες -οικονομική κρίση γαρ- να έχουν μετατοπιστεί στο πεδίο των κοινωνικών μέσων, οι απλοί χρήστες-ψηφοφόροι έχουν γίνει κοινωνοί του προεκλογικού αγώνα δεκάδων πολιτευτών, βομβαρδιζόμενοι καθημερινά με τα μηνύματά τους στο Facebook και το Twitter. Και θα ήταν μία γόνιμη διαδικασία -ιδίως με δεδομένα τον πολυκομματισμό και τα αυξημένα ποσοστά αναποφάσιστων- εάν οι προσδοκίες ότι οι υποψήφιοι θα υιοθετούσαν έναν άλλο, πιο άμεσο και ευθύ πολιτικό λόγο δεν διαψεύδονταν πανηγυρικά. Τελικά, τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα χωρούν και σε 140 χαρακτήρες.

Ανεξάρτητα από τη φύση των νέων Μέσων, η αντιπαράθεση κινήθηκε, με λίγες εξαιρέσεις, στο επίπεδο των τηλεπαραθύρων. «Βλέπω τον Κυριάκο Βελόπουλο στον Alpha με τον Μάκη Βορίδη. Κύριε υπουργέ και κύριε υπουργέ… Πάει η μαγκιά της Δευτέρας με μένα στη Στάη», έγραψε χαρακτηριστικά πριν από λίγες ημέρες στο Twitter με το γνωστό του ύφος ο Αδωνις Γεωργιάδης. Αντιδράσεις προκάλεσε και η είδηση ότι πολιτευτής της Ν. Δ. έστειλε οργισμένο μήνυμα μέσω Facebook σε χρήστη που τόλμησε να του κάνει μία επισήμανση. «Μπορείς να κάνεις ό, τι γουστάρεις στις εκλογές, απλώς μη με ενοχλείς», του διαμήνυσε ο Γιάννης Δριμάλας, υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας. Οι περισσότεροι προσπαθούν να φέρουν τα social media στα παλαιοκομματικά μέτρα τους. Ως το μήνυμα της χρονιάς θα μείνει και η δημόσια προτροπή του Πάνου Καμμένου προς χρήστη του Twitter, που του ζήτησε να επικοινωνήσουν «πάρε τον Θανάση το πρωί στο 210…». Και η φλυαρία φλυαρία. Χαρακτηριστική ήταν η «συμβουλή» χρήστη του Twitter πριν από λίγες ημέρες προς τον Χρήστο Παπουτσή ότι «το Twitter σχεδιάστηκε για να τα λες όλα σε 140 χαρακτήρες, όχι για να σπας μια ομιλία σου σε 54 tweets!»

Εδαφος για γκρίνιες

Φυσικά μέσω των κοινωνικών δικτύων έχουν βγει και ζουμερές ειδήσεις. Οπως, για παράδειγμα, ότι σύμφωνα με tweet του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Αθανασίου, είχε ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών 800 εκατ. ευρώ αναδρομικά. Πρόσφορο είναι το έδαφος και για γκρίνια. «Γυναίκα όχι σε εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας; Τόσες αξιες προσωπικότητες έχουμε, αγωνιστριες και συγκροτημένες οντότητες! Γιατί;» έγραψε η Ελίζα Βόζεμπεργκ, που επίσης αποκλείστηκε από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. Η μεγαλύτερη κριτική που δέχονται οι υποψήφιοι on-line είναι ότι σε κατεξοχήν δίκτυα διαλόγου πραγματοποιούν μονόλογο, αφού δεν απαντούν σε ερωτήματα ή επισημάνσεις άλλων χρηστών. Στον αντίποδα, υποψήφιοι όπως η Ρένα Δούρου από τον ΣΥΡΙΖΑ ή ο Μάνος Ματσαγγάνης από τη ΔΗΜΑΡ, που όχι μόνο επιτρέπουν αλλά και προκαλούν τη διάδραση με τους followers.

Φυσικά, οι φετινές εκλογές αποτελούν τις πρώτες -με τη βούλα- εκλογές των social media, αφού και το Twitter «έβγαλε» υποψηφίους και το Facebook κόμμα. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Π. Καμμένο, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες «ξεπήδησαν» από τα γκρουπ του Facebook, ενώ γνωστοί «τουιτεράδες» όπως ο Γρηγορης Φαρμάκης και ο Κωνσταντίνος Αλεξάκος κατεβαίνουν με τη Δημοκρατική Συμμαχία και τη Δράση αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή