Γ. Παπανδρέου: «Ημασταν το πειραματόζωο»

Γ. Παπανδρέου: «Ημασταν το πειραματόζωο»

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παραδοχή του Γ. Παπανδρέου ότι η Ελλάδα μετετράπη σε πειραματόζωο της Ευρώπης, μόνον ευχάριστη έκπληξη δεν ήταν χθες για τον κ. Ευ. Βενιζέλο, καθώς ο ίδιος επιδιώκει να περιορίσει κάθε συζήτηση που υπενθυμίζει τα λάθη της κυβερνητικής διετίας του ΠΑΣΟΚ στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, μία συνέντευξη του Γ. Ραγκούση, ο οποίος αμφισβήτησε ευθέως τη στρατηγική της «συγγνώμης» την οποία ακολουθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενέτεινε την εντύπωση πως ακόμη και κορυφαία στελέχη όχι μόνον έχουν προεξοφλήσει την ήττα, αλλά θέτουν ήδη τις βάσεις για τη μετεκλογική αμφισβήτηση των επιλογών της ηγεσίας του κόμματος. Σημειωτέον ότι η παρέμβαση Ραγκούση ήρθε να προστεθεί σε αυτές της κ. Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία επανειλημμένως αξιώνει να ειπωθεί η πλήρης αλήθεια στους πολίτες, υπονοώντας ότι ο κ. Βενιζέλος δεν το πράττει όσο θα όφειλε.

Η είδηση, ωστόσο, της χθεσινής ημέρας ήταν η συνέντευξη του τέως πρωθυπουργού στο περιοδικό Time, μέσω της οποίας ο κ. Γ. Παπανδρέου επέρριψε τις συνέπειες της κρίσης αποκλειστικώς στους Ευρωπαίους ομολόγους του. «Ημασταν πειραματόζωο σε εργαστήρι», τόνισε και, επιχειρώντας να απαλλάξει πλήρως την κυβέρνησή του από τις ευθύνες της, υποστήριξε ότι όσα συνέβησαν «δεν θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί». Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε μάλιστα «λαϊκιστές» όσους Ευρωπαίους ηγέτες δεν αναγνωρίζουν τις θυσίες του ελληνικού λαού, καθώς, όπως είπε, δεν μπορούν κάποιοι να διαβεβαιώνουν «ότι θα στηρίξουν την Ελλάδα και την ίδια στιγμή να χαρακτηρίζουν τους Ελληνες τεμπέληδες».

Το γεγονός ότι οι αναφορές αυτές έγιναν σε ένα διεθνές έντυπο με συνέπεια την τάχιστη αναμετάδοσή τους προκάλεσε αμηχανία στους συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, οι οποίοι καλούνταν να εξηγήσουν πώς αίφνης η κυβέρνηση Παπανδρέου εμφανίζεται να παραδέχεται ότι υπήρξε πειραματόζωο, ενώ όλοι θυμούνται ότι θριαμβολογούσε ύστερα από κάθε διαπραγμάτευση. Αυτό ωστόσο που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη στο επιτελείο Βενιζέλου ήταν οι αναφορές του κ. Παπανδρέου στο δημοψήφισμα. Ο τέως πρωθυπουργός όχι μόνον υπεραμύνθηκε της επίμαχης επιλογής του, αλλά εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που αυτή απορρίφθηκε από την κ. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί, λέγοντας ότι οι πολίτες θα έπρεπε να αποφασίσουν πριν υπογραφεί εάν θέλουν το δεύτερο Μνημόνιο, διαφωνώντας έτσι ριζικά με την άποψη που εξέφρασε τότε, αλλά και σήμερα ο κ. Βενιζέλος.

Και, εν μέσω όλων αυτών, αίφνης χθες ο κ. Βενιζέλος δέχθηκε και εσωτερική αμφισβήτηση για την προεκλογική στρατηγική του. Μιλώντας στο Vima fm, ο κ. Γ. Ραγκούσης τόνισε ότι «ως παράταξη και ως πρόσωπα, τον Οκτώβριο του 2009 πήραμε την απόφαση να προτάξουμε το εθνικό συμφέρον για να κρατηθεί ο τόπος όρθιος, ακόμα και αν εμείς εξαφανιστούμε από τον πολιτικό χάρτη. Εγώ γι’ αυτήν την απόφαση ούτε ζητώ συγγνώμη ούτε μετανιώνω», τόνισε επί λέξει, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι είναι λάθος του κ. Βενιζέλου να ζητεί διαρκώς συγγνώμη, δίδοντας την εντύπωση ότι μετανιώνει ακόμη και για μεταρρυθμιστικές απόπειρες του ΠΑΣΟΚ που προσέκρουσαν σε συνδικαλιστικές αντιδράσεις. «Συγγνώμη οφείλουν όσοι κυβέρνησαν τον τόπο μέχρι το 2009, αλλά και οι παλαιότεροι που έκαναν ρουσφέτια, σπατάλες, «ρεμούλες» και προσωπικές περιουσίες και τώρα είναι στη φυλακή και μας κάνουν να ντρεπόμαστε όταν προέρχονται από τη δική μας παράταξη», κατέληξε ο κ. Ραγκούσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή