Με υψηλά ποσοστά η Χρυσή Αυγή σε όλη τη χώρα

Με υψηλά ποσοστά η Χρυσή Αυγή σε όλη τη χώρα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις αδιαμφισβήτητες εκπλήξεις των εκλογών, τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής σχεδόν σε όλη τη χώρα. Στις περιφέρειες Κορινθίας και Λακωνίας μάλιστα, το κόμμα κατόρθωσε να αποσπάσει διψήφιο ποσοστό (12,05% και 10,28%). Στις συγκεκριμένες περιοχές το ποσοστό της Χρυσής Αυγής το 2009 δεν ξεπερνούσε το 0,25%. Δυνατή βγήκε όμως η Χ.Α. και στην περιοχή της πρωτεύουσας. Με καταμετρημένο το 59% των ψήφων, τα ποσοστά του κόμματος στη Β΄ Πειραιώς έφταναν το 9,92% («περίεργα» τσιμπημένα τα νούμερα σε εκλογικά τμήματα της κόκκινης Καισαριανής), σε Αττική 9,55%, Α΄ Πειραιώς 8,81%, Α΄ Αθηνών 8,50%. Επίσης σε Αργολίδα (9,75%), Εύβοια (8,89%), Μεσσηνία (8,30%).

Αίσθημα αυταρέσκειας επικρατούσε χθες στις τάξεις του κόμματος. Τον τόνο έδωσε ο γ.γ. της κ. Νίκος Μιχαλολιάκος δηλώνοντας σε επιθετικό τόνο ότι «με λασπολογήσατε, με συκοφαντήσατε, με φιμώσατε, σας νίκησα». Αργά το βράδυ απηύθυνε χαιρετισμό στα μέλη της οργάνωσης που πανηγύριζαν έξω από τα γραφεία του κόμματος, υπό τους ήχους στρατιωτικών εμβατηρίων. «Η Χρυσή Αυγή δεν είναι αγέλη ατάκτων αλλά στρατός» δήλωσε, θέτοντας ως στόχο του κόμματός του «την ένωση της Κύπρου με τη μητέρα Ελλάδα». Τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο μέλη της οργάνωσης χαιρετούσαν ναζιστικά. Νωρίτερα, επεισοδιακά εξελίχθηκε η συνέντευξη Τύπου που θέλησε να δώσει μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls, σε αίθουσα παρακείμενου ξενοδοχείου, Μετέβη πεζή και περικυκλωμένος από μέλη του κόμματος που συγκροτούσαν την προσωπική του φρουρά και μάλιστα έφεραν ειδικά διακριτικά. Στα τηλεοπτικά συνεργεία ξένων δικτύων προέβη σε δηλώσεις μιλώντας σπαστά αγγλικά, καταφερόμενος κυρίως κατά των ΜΜΕ και των μεταναστών («out of my country»). Στην αίθουσα της συνέντευξης Τύπου δημοσιογράφοι που είχαν προσκληθεί υπέστησαν ένα ιδιότυπο face control και απομακρύνθηκαν, ενώ άλλοι αποχώρησαν οικειοθελώς όταν με το παράγγελμα «εγέρθητι» μέλη του κόμματος τους ζήτησαν να σηκωθούν όρθιοι τη στιγμή της άφιξης του κ. Μιχαλολιάκου. Στο διάγγελμά του μίλησε για «λάσπη των καναλιών και των φυλλάδων που βρέθηκαν απέναντί μας, μας συκοφάντησαν με τον χειρότερο τρόπο». Αφιέρωσε τη «νίκη» της Χρυσής Αυγής «στα λεβεντόπαιδα με τις μαύρες μπλούζες και τα αρχαιοελληνικά γράμματα με το σήμα της Χρυσής Αυγής», ενώ επιτέθηκε κατά του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι έχει υπηρετήσει χαριστικά μόνο τρεις μήνες στο Ναυτικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή