Επιμένει σε συνεργασία ο κ. Σαμαράς

Επιμένει σε συνεργασία ο κ. Σαμαράς

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιος ενωπίω με μία ακόμη εξαιρετικά κρίσιμη απόφαση, αυτή τη φορά για τη συμμετοχή ή μη της Ν.Δ. σε μία τρικομματική κυβέρνηση από κοινού με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ είναι ο κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος στις 10 σήμερα το πρωί συναντάται για δεύτερη φορά με τον κ. Ευ. Βενιζέλο που έχει στα χέρια του τη διερευνητική εντολή. Ως προς τις προθέσεις του κ. Σαμαρά, οι συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας παραπέμπουν στην ομιλία που θα εκφωνήσει μία ώρα αργότερα, στις 11.00 στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. Δεν δίνουν, ωστόσο, απολύτως κανένα στίγμα σχετικά με το περιεχόμενο της νέας παρέμβασης του κ. Σαμαρά, αν και πιθανολογείται βασίμως ότι θα ορίσει το πλαίσιο εντός του οποίου θα μπορούσε να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου για το ορατό, πλέον, ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Ιδανικά, η Νέα Δημοκρατία θα επιθυμούσε να εξασφαλιστεί κάποιου τύπου «ανοχή» εκ μέρους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, διότι μόνον έτσι θα είναι βιώσιμο ένα κυβερνητικό σχήμα. Η κρισιμότητα των περιστάσεων, όμως, μετά και την ευθεία απειλή που διατυπώνουν Βερολίνο και Βρυξέλλες για έξοδο από τη Ζώνη του Ευρώ, οδηγεί τον κ. Σαμαρά στην εξάντληση των περιθωρίων για τη συγκρότηση κυβέρνησης, έστω και τρικομματικής – παρότι ένα τέτοιο σχήμα είναι πιθανό να αποδειχθεί μη βιώσιμο. Συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ., μεταφέροντας το κλίμα των πιέσεων που ασκούνται διεθνώς προς την Αθήνα, σημειώνουν ότι τα μηνύματα από το εξωτερικό έχουν πλέον τη μορφή εξαιρετικά σκληρών «τελεσιγράφων». Οι ίδιοι επιβεβαιώνουν ότι μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς δέχθηκε χθες τηλεφώνημα και από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαν. Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος του αποσαφήνισε ότι στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης, ο δανεισμός της Ελλάδας θα διακοπεί άμεσα. «Θα πρέπει να καταλάβει ο κ. Τσίπρας ότι αν δεν διευκολύνει με τη στάση του τον σχηματισμό κυβέρνησης και η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, τότε είναι πολύ πιθανό «η βόμβα να σκάσει στα χέρια του» σημειώνουν στελέχη της Ν.Δ.

«Ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή προς το πολιτικό προσωπικό να βγει μία κυβέρνηση με τη στήριξη πολλών κομμάτων και τάσεων» σημείωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Γ. Μιχελάκης, δίνοντας ένα στίγμα της σημερινής τοποθέτησης του κ. Σαμαρά.

«Είναι κορυφαίας σημασίας η συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου» εκτίμησε από την πλευρά του χθες ο γραμματέας της Κ.Ε. κ. Ανδρ. Λυκουρέντζος (MEGA), επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι οι διεργασίες μεταξύ των ηγεσιών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ενόψει της σημερινής συνάντησης.

Παράλληλα, με τις προσπάθειες για αποφυγή μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης, συνεχίζονται οι άτυπες επί του παρόντος διερευνητικές επαφές μέσω «τρίτων» με βουλευτές από τα μικρότερα κόμματα της Κεντροδεξιάς, στην κατεύθυνση του σχηματισμού ενός ενιαίου κεντροδεξιού ευρωπαϊκού μετώπου. Σε πρώιμο στάδιο είναι και οι ζυμώσεις σε επίπεδο κορυφής. Το κλίμα, ωστόσο, που μεταδίδεται στη Συγγρού από βουλευτές είναι μάλλον απογοητευτικό. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη εξακολουθεί να τηρεί στάση αναμονής, χωρίς όμως να εκφράζει θετική διάθεση, ο κ. Στ. Μάνος είναι αρνητικός και θέτει ως προϋπόθεση αλλαγή ηγεσίας και επανίδρυση του κόμματος, ενώ ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, που χθες επιτέθηκε στον Αλ. Τσίπρα, αναμένει πριν τοποθετηθεί την επίσημη κίνηση του κ. Σαμαρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή