Οικολόγοι: έκτακτο εκλογικό συνέδριο

Οικολόγοι: έκτακτο εκλογικό συνέδριο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε περιβάλλον έντονων διεργασιών, ζυμώσεων και συζητήσεων για προοπτικές συνεργασίας, το οποίο εντάθηκε μετά την απόφαση για νέα προσφυγή στις κάλπες και με δεδομένα τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου, πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα το έκτακτο εκλογικό συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων. Οι βασικές θεματικές του συνεδρίου είναι ο απολογισμός των προηγούμενων εκλογών με αξιολόγηση του τι πήγε καλά και τι όχι και η χάραξη της στρατηγικής για τις επόμενες εκλογές.

Παράλληλα, στις τάξεις των Οικολόγων Πράσινων ανοίγει μια συζήτηση για το πόσο επωφελής θα ήταν πραγματικά για το κόμμα η επιδίωξη συνεργασίας με κάποιο άλλο κόμμα. Οπως αναφέρουν στελέχη του κόμματος, έχει ακουστεί από ορισμένες πλευρές η πρόταση για επιδίωξη συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η τάση αυτόνομης καθόδου φαίνεται ότι συγκεντρώνει μεγαλύτερη υποστήριξη.

Στο πλαίσιο των ζυμώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, μέλη του ρεύματος Think Π των Οικολόγων Πράσινων δημοσιοποίησαν κείμενο προτάσεων όσον αφορά την προοπτική του κόμματος. Σε αυτό επισημαίνεται ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα συγκροτούνται δύο πόλοι: ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο οι συντάκτες του κειμένου χαρακτηρίζουν «ανάδοχο του πελατολογίου του ΠΑΣΟΚ», που «συγκροτεί ένα μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων που στήριξαν και ανέδειξαν το ΠΑΣΟΚ της μεταπολίτευσης», και ο πόλος των συντηρητικών δυνάμεων. Για μια ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στο κείμενο επισημαίνεται ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν έχουν καμιά σχέση με την πολιτική που πρεσβεύει και ότι «η παραμικρή ταύτιση μαζί τους είναι ο θάνατος των πράσινων ιδεών».

Ο δεύτερος πόλος είναι οι «πατριώτες συντηρητικοί», που ουσιαστικά επιδιώκουν «να επανέλθουν στην προ του 2009 κατάσταση της κατανάλωσης με δανεικά». Την ίδια στιγμή, τα κόμματα του φιλελεύθερου χώρου, αναφέρουν οι συντάκτες του κειμένου, προωθούν «μια οικονομική αντίληψη, προέκταση της μνημονιακής πολιτικής».

Απέναντι σε αυτό το σκηνικό που περιγράφουν, οι υπογράφοντες το κείμενο τάσσονται υπέρ της συγκρότησης ενός τρίτου πόλου Ευρωπαϊκού Οικολογικού Ριζοσπαστικού Μεταρρυθμιστικού, όπως αναφέρουν, με κεντρικό αίτημα την άμεση μεταρρύθμιση στην Ευρώπη με ενοποίηση και «όλη την εξουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Οσον αφορά το δίλημμα «μνημόνιο ή αντιμνημόνιο», προκρίνουν την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και των προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης. «Η οικολογία δεν είναι η πράσινη πινελιά που θα προσθέσει το αντίστοιχο τμήμα στην πολιτική πρόταση οποιουδήποτε κόμματος», επισημαίνεται στο κείμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή