Πυρά κατά της κυβέρνησης λόγω Eurogroup

Πυρά κατά της κυβέρνησης λόγω Eurogroup

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τη στάση της στο Eurogroup εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καταλογίζοντάς της κοροϊδία του λαού και διαπραγματευτική αδυναμία. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα επιμείνει στη γραμμή της κριτικής, ότι τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης πρόδωσαν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων τους και ότι εμφορούνται από νεοφιλελεύθερες λογικές, εστιάζοντας μάλιστα και στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών. Είναι εμφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να παράσχει καμιά περίοδο ανοχής στην κυβέρνηση και ότι θα επιδιώξει τη μετωπική σύγκρουση με κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία.

Η προσπάθεια να απαξιωθεί ο κ. Γ. Στουρνάρας, ως θιασώτης της πιστής εφαρμογής του Μνημονίου, ήταν εμφανής στις δηλώσεις των δύο κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που τοποθετήθηκαν για το Eurogroup: του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Σκουρλέτη και της επικεφαλής του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής κ. Ρένας Δούρου: «Συνεπής ως προς τις απόψεις του, ο κ. Στουρνάρας δεν διεκδίκησε κανένα άλλο δρόμο πέραν της πιστής εφαρμογής του Μνημονίου. Η ταύτιση του κ. υπουργού με τα επιχειρήματα και τις απόψεις των δανειστών μας αποτυπώνεται στο συγχαρητήριο μήνυμα του κ. Σόιμπλε προς τον Ελληνα ομόλογό του». Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης εξαπέλυσε επίθεση και στον πρωθυπουργό, λέγοντας: «Ο λαός μας τα λάθη τα συγχωρεί, τα ψέματα όμως όχι». Στο ίδιο μήκος κύματος η κ. Δούρου δήλωσε ότι «η στάση του κ. Στουρνάρα στην παρθενική του εμφάνιση στο Eurogroup μόνο αισιοδοξία δεν προκαλεί. Από την «επαναδιαπραγμάτευση», περάσαμε στην «επικαιροποίηση», μετά στην «τροποποίηση» για να καταλήξουμε στις… «διαβεβαιώσεις» του υπουργού Οικονομικών περί της «επαναφοράς του προγράμματος στη σωστή τροχιά»… Με την ύφεση σχεδόν στο 7%, την ανεργία να αγγίζει επισήμως το 23% (δηλ. ανεπισήμως το 30%), την κοινωνία να αποσυντίθεται καθημερινά, οι «διαβεβαιώσεις» του κ. υπουργού ηχούν, όχι ως ανέκδοτο, αλλά ως πρόκληση στα όρια της ύβρεως».

Σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν στο Eurogroup, o εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Χρ. Ζώης επανέφερε την πρόταση του κόμματός του για «καταγγελία και κατάργηση του Μνημονίου» και τόνισε ότι «η συνεδρίαση του Eurogroup δίνει οριστικό τέλος στις πλάνες και τα ψέματα γύρω από την υποτιθέμενη επαναδιαπραγμάτευση για το Μνημόνιο». Ο κ. Ζώης υποστήριξε ότι «το Eurogroup ήταν εκείνο που έθεσε στην κυβέρνηση κόκκινες γραμμές: καμιά απολύτως αλλαγή και απόδοση αποτελεσμάτων από το τρέχον πρόγραμμα» και προέβλεψε «άγρια φοροεπιδρομή που θα βαθύνει την ύφεση και θα εκτινάξει περαιτέρω την ανεργία», αλλά και αποκρατικοποιήσεις «άνευ στρατηγικού σχεδίου».

Τέλος, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι η επαναδιαπραγμάτευση μέσα στην Ε.Ε. αποκαλύπτεται «από την αρχή ως απάτη». Καλεί, μάλιστα, τον λαό να «να ξεμπερδέψει με το παραμύθι του καλού ή του κακού διαπραγματευτή και να διεκδικήσει αποφασιστικά τα σύγχρονα δικαιώματά του, κόντρα στην Ε.Ε. και στην κυβέρνηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή