Στήριξη Μαξίμου στον Στουρνάρα

Στήριξη Μαξίμου στον Στουρνάρα

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, μετά το αυστηρό μήνυμα του Eurogroup για πλήρη εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη προβλεφθεί για το τρέχον έτος, θέτουν σήμερα επί τάπητος ο πρωθυπουργός και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν το κυβερνητικό σχήμα. Οι κ. Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος, Φώτης Κουβέλης, παρόντος και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προγραμματίζεται να συναντηθούν στις 7 μ.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια λεπτής ισορροπίας μεταξύ των πιέσεων των πιστωτών και του κινδύνου διάλυσης του κοινωνικού ιστού της χώρας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε να είναι αυτός που ζήτησε τη συνάντηση, την ίδια ώρα που από το Μέγαρο Μαξίμου γινόταν λόγος για την αυτονόητη ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον υπουργό Οικονομικών, μετά μια μείζονα συνεδρίαση. Η δήλωση της εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, η οποία εμμέσως πλην σαφώς εμφάνιζε τον υπουργό Οικονομικών «εκτός πλαισίου», αντιμετωπίστηκε με διάθεση αποκλιμάκωσης από πλευράς Μαξίμου, στελέχη του οποίου έκαναν λόγο για πολιτικό άγχος διαφοροποίησης από την πλευρά της Ιπποκράτους.

Την ίδια στιγμή, από το Μέγαρο Μαξίμου παρεχόταν κάλυψη στους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών. Δηλωνόταν ότι ο κ. Στουρνάρας στο Eurogroup αντιμετώπισε ό,τι και η ελληνική αντιπροσωπεία στη σύνοδο κορυφής, δηλαδή τη διάθεση μεν των Ευρωπαίων να συνδράμουν τη χώρα, αφού όμως υπάρξουν πλήρης εφαρμογή του προγράμματος για το τρέχον έτος και απτά δείγματα αποφασιστικότητας από την κυβερνητική πλευρά.

Οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης και Στουρνάρας αναμένεται, μεταξύ άλλων, να ασχοληθούν και με τα δύο άμεσης προτεραιότητας θέματα, που αφορούν τη δυνατότητα καταβολής σε δόσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων των νοικοκυριών, αλλά και την προσπάθεια διάσωσης τμήματος των ειδικών μισθολογίων, τα οποία -σύμφωνα με το πρόγραμμα- θα πρέπει να περικοπούν κατά 10% – 12% άμεσα.

Πλην της οικονομίας, στην ατζέντα της συνάντησης αναμένεται να τεθούν ζητήματα όπως η στελέχωση της κρατικής μηχανής, η διαχείριση υποθέσεων όπως αυτή της παραίτησης Νικολόπουλου, αλλά και ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων στα υπουργεία. Η χθεσινή δημόσια δήλωση της υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη (ΝΕΤ) ότι εμφανίστηκε στην τηλεόραση καθώς δεν είχε τι να κάνει, αφού δεν διαθέτει αρμοδιότητες, προκάλεσε εκνευρισμό στο Μαξίμου και αποκάλυψε πως το κλίμα στο εσωτερικό πολλών υπουργείων -όχι απαραιτήτως μεταξύ στελεχών από διαφορετικά κόμματα- παραμένει εκρηκτικό. Η κ. Σκοπούλη είχε ζητήσει να ελέγχει τον τομέα του φαρμάκου, άγνωστο αν αυτό συνέβη με τη συμφωνία της ΔΗΜΑΡ που την πρότεινε, ενώ από πλευράς Μαξίμου της διαμηνύθηκε ότι η αρμοδιότητα θα μείνει στα χέρια των Ανδ. Λυκουρέντζου και Μ. Σαλμά.

Προβληματισμός

Ωστόσο, πέρα από τα πραγματικά προβλήματα βηματισμού, το κυβερνητικό σχήμα βρίσκεται αντιμέτωπο και με τη, συχνά εκτός ορίων, αντιπαράθεση εκ μέρους της αντιπολίτευσης. Στο Μαξίμου εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι από την τακτική που ακολουθείται από πλευράς Πάνου Καμμένου, ο οποίος μοιάζει να επιδιώκει να πυροδοτήσει το πολιτικό κλίμα. Μετά τις μηνύσεις με τις οποίες προειδοποίησε την κυβέρνηση στις προγραμματικές, χθες οι Ανεξ. Ελληνες εξαπέλυσαν επίθεση στον νομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, Γ. Καράκωστα. Συγκεκριμένα, ο γραμματέας Κ. Μαρκόπουλος κατήγγειλε ότι ο κ. Καράκωστας υπήρξε νομικός σύμβουλος της Siemens «στις προμήθειες με τις μίζες εις βάρος του ελληνικού λαού». Οξύτατη ήταν η αντίδραση του Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος έκανε λόγο για απίστευτη αθλιότητα και συκοφαντία: «Το ήθος και η επιστημονική αξία του προέδρου του τμήματος της Νομικής Σχολής, τέως αντιπρύτανη και νυν προέδρου του Νομικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Καράκωστα είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Οι συκοφάντες, άλλωστε, παρέλειψαν σκόπιμα να αναφέρουν ότι ο κ. Καράκωστας παραιτήθηκε από τη SIEMENS HELLAS μόλις ανέλαβε ο Μιχ. Χριστοφοράκος, γιατί διαφώνησε μαζί του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή