Κοινή γραμμή στην κορυφή του ΠΑΣΟΚ

Κοινή γραμμή στην κορυφή του ΠΑΣΟΚ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίχως διαφωνίες εγκρίθηκε χθες σε σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Ευ. Βενιζέλο η άποψή του για διαφορετική τακτική διαπραγμάτευσης. Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε χθες ότι η γραμμή της επαναδιαπραγμάτευσης πρέπει να συμφωνηθεί στο «υψηλότερο δυνατό επίπεδο», μεταξύ του Αντ. Σαμαρά και των Ευρωπαίων ομολόγων του, κατόπιν έγκρισης από την Εθνική Ομάδα Επαναδιαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να είπε ότι η κυβέρνηση «πήρε λάθος δρόμο». Ο κ. Βενιζέλος είπε στη χθεσινή σύσκεψη, ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να συμφωνηθεί ένα συνολικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης όπου θα συνδέονται άμεσα τα μέτρα των συνολικά 14 δισ. ευρώ (11+3) για την περίοδο 2012-14 με την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τουλάχιστον δύο χρόνια, έως το 2016. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να επιδιωχθεί και η άμεση εκταμίευση των 6,8 δισ. ευρώ που οφείλει το Δημόσιο στις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και τα 2,2 δισ. κοινοτικών πόρων προκειμένου, όπως είπε, να αντέξει η χώρα την πίεση της προσαρμογής. Η κ. Φώφη Γεννηματά διέψευδε ότι υφίσταται πρόβλημα με τον κ. Ιω. Στουρνάρα, ωστόσο στη χθεσινή σύσκεψη έγινε σαφές ότι ο κ. Βενιζέλος θεωρεί πως ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να εφαρμόσει τη συμφωνία του κ. Σαμαρά με τους ομολόγους του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος τόνισε τον κίνδυνο να «χρεώνονται» οι επιλογές του κ. Στουρνάρα στο ΠΑΣΟΚ. Στη σύσκεψη μετείχαν οι κ. Ιω. Μανιάτης, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Φίλ. Σαχινίδης, Π. Κουκουλόπουλος, Φώφη Γεννηματά, Κ. Σκανδαλίδης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Θ. Μωραΐτης, Ν. Ανδρουλάκης, Χρ. Πρωτόπαπας και Τόνια Αντωνίου. Παρά το γεγονός ότι στελέχη της Ιπποκράτους έλεγαν πως στη σύσκεψη εκλήθη και ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος, συνεργάτες του το διέψευδαν. Εκ των συμμετεχόντων στη σύσκεψη, ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε το ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει αν στηρίζει την κυβέρνηση ή όχι, για να μη δημιουργούνται παρερμηνείες. Αρκετοί από τους χθεσινούς συμμετέχοντες στη σύσκεψη έκριναν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να χαμηλώσει τους τόνους και να δείξει ότι στηρίζει την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σαχινίδης τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εξηγήσει ότι ακολουθεί αυτή την τακτική ακριβώς για να προστατεύσει και όχι να υπονομεύσει την κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας το χθεσινό κύριο άρθρο της «Κ», ο κ. Βενιζέλος τόνισε εν τω μεταξύ, ότι «η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης αρχής γενομένης από την παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε οι δημοσιονομικοί στόχοι πράγματι να επιτευχθούν, χωρίς να υπονομεύονται από τη διαρκή διόγκωση της ύφεσης και το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα που αυτή προκαλεί, είναι κεντρική προεκλογική και μετεκλογική θέση του ΠΑΣΟΚ και το ρητό θεμέλιο της συμφωνίας προεκλογικής σύγκλισης των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή