Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα φέτος, εκτός εάν…

Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα φέτος, εκτός εάν…

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει όλα τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί μέχρι τον Μάρτιο, δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα για φέτος. Στην εκτίμηση αυτή προχώρησαν χθες κυβερνητικά στελέχη μετά την ευρεία διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που έχουν μείνει πίσω. Σε αυτή την περίπτωση και με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, δεν θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του πρωτογενούς ελλείμματος στα 2 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο. Ωστόσο, υπάρχουν τέσσερις τομείς στους οποίους μπορεί οι προβλέψεις να πέσουν έξω:

1. Η είσπραξη του τέλους επί των ακινήτων, το οποίο καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Από το μέτρο αυτό η κυβέρνηση αναμένει περίπου 2,5 δισ. φέτος, αλλά είναι άγνωστο εάν θα συγκεντρωθεί ολόκληρο το ποσό, λαμβάνοντας υπόψη τις υπέρογκες φορολογικές υποχρεώσεις που πρέπει να καλυφθούν φέτος από τους υπόχρεους.

2. Η εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Η κυβέρνηση μελετά να δοθούν επιδόματα σε ευπαθείς ομάδες, καθώς και στα νοικοκυριά που κατοικούν σε παραμεθόριες περιοχές, με στόχο να μπορέσει να εισπράξει το μέγιστο δυνατό ποσό.

3. Αρκετά αμφίβολες είναι οι προβολές που έχει κάνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) αναφορικά με το πού θα «κλείσουν» βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα, έχει υπολογιστεί ότι το οικονομικό αποτέλεσμα των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) θα είναι καλύτερο από ό,τι αναμενόταν κατά 400 εκατ. ευρώ. Το ισοζύγιο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) θα είναι καλύτερο από το προβλεπόμενο κατά 150 εκατ. ευρώ, ενώ το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων θα περιοριστεί στο 1,5 δισ. ευρώ.

Με τις αβεβαιότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, οι παραπάνω προβλέψεις μπορεί να ανατραπούν, με συνέπεια να ανατραπούν και οι εκτιμήσεις για την πορεία του προϋπολογισμού. Αρα, να απαιτηθεί κάποια στιγμή η λήψη επιπρόσθετων μέτρων.

4. Στα μέτρα του Μαρτίου ύψους 3 δισ. ευρώ, έχει υπολογιστεί ότι το 1 δισ. ευρώ θα προέλθει από τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Είναι άλλος ένας τομέας που στα τέλη του έτους μπορεί να αποδειχθεί ότι είχε υπερεκτιμηθεί η απόδοση των μέτρων που αποφασίστηκαν τον Μάρτιο.

Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις αβεβαιότητες, αλλά και την κακή προϊστορία της Ελλάδας στην εφαρμογή μέτρων, πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup την περασμένη Δευτέρα, το ζήτημα της λήψης νέων μέτρων για το 2012 τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων. Μάλιστα, η πλευρά που υποστήριξε ότι θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα ήταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Από την πλευρά του, ο κ. Στουρνάρας δεσμεύθηκε στην εφαρμογή των συμφωνημένων μέτρων, διαβεβαιώνοντας ότι με αυτά θα επιτευχθούν οι στόχοι. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά ότι δεν πρέπει να αποφασιστούν νέα μέτρα για φέτος. Αυτό γιατί στο Ταμείο εκτιμούν ότι εάν εφαρμόζονταν νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, αυτή τη στιγμή, θα επιτεινόταν η ύφεση και δεν θα προέκυπτε το επιθυμητό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή