Εως 220 εκατ. ευρώ τα ισοδύναμα μέτρα του υπ. Οικονομικών

Εως 220 εκατ. ευρώ τα ισοδύναμα μέτρα του υπ. Οικονομικών

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισοδύναμα μέτρα αξίας έως 220 εκατ. ευρώ έχει αποστείλει το οικονομικό επιτελείο στην τρόικα, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει κυρίως τη μείωση των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια φέτος.

Πάντως, πρέπει να επισημανθεί ότι τα μέτρα που θέλει να αντικαταστήσει η κυβέρνηση στην παρούσα φάση (δηλαδή, τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια και την περικοπή της εξισωτικής αποζημίωσης των αγροτών), εκτιμάται ότι θα αποδώσουν φέτος 265 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ισοδύναμα μέτρα στα οποία έχει καταλήξει το υπουργείο Οικονομικών αφορούν νέες περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες. Τα μέτρα έχουν κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) και έχουν αποσταλεί στην τρόικα από την Κυριακή.

Σε αυτά περιλαμβάνονται μειώσεις επιχορηγήσεων, περικοπές παγίων εξόδων της δημόσιας διοίκησης, μείωση της δαπάνης για ενοίκια και περικοπές που κινούνται μεταξύ 5%, 10% και 20% σε διάφορους κωδικούς λειτουργικών δαπανών. Συνολικά, η εκτίμηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι ότι τα ισοδύναμα αυτά μέτρα μπορούν να αποδώσουν από 170 εκατομμύρια ευρώ έως 220 εκατομμύρια ευρώ.

Το ακριβές ποσό εξαρτάται από τι θα κάνει αποδεκτό η τρόικα και τι όχι. Σε κάθε περίπτωση, εξέλιξη στο θέμα των ισοδύναμων μέτρων αναμένεται με την επιστροφή της τρόικας.

Ωστόσο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε χθες πως «ως υπουργείο Εθνικής Αμυνας, σε δύο εβδομάδες έχουμε καταφέρει και έχουμε εκπονήσει έναν κατάλογο ισοδύναμων μέτρων για να αποφύγουμε νέες περικοπές κατά 10% ως 12%» στις αποδοχές των εργαζομένων στις ένοπλες δυνάμεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τα ειδικά μισθολόγια των στρατιωτικών το υπουργείο Αμυνας έχει εντοπίσει ισοδύναμα μέτρα ύψους 40 εκατ. ευρώ για το 2012 και ακόμη 120 εκατ. ευρώ για το 2013, προκειμένου να αποφευχθεί η μείωση των αποδοχών στις ένοπλες δυνάμεις.

Η εξοικονόμηση αυτή θα προέλθει από μεταθέσεις πληρωμών σε εξοπλιστικά προγράμματα και επανεξέταση συγκεκριμένων συμβάσεων. Επίσης, είναι υπό εξέταση το ενδεχόμενο αύξησης της στρατιωτικής θητείας από τους 9 στους 12 μήνες, ώστε να μειωθούν οι ανάγκες για προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών πενταετούς θητείας.

Ως «εφεδρεία»

Πάντως, αρμόδιοι παράγοντες ανέφεραν χθες ότι τα ισοδύναμα μέτρα που έχει βρει το υπουργείο Αμυνας δεν περιλαμβάνονται στο σχετικό κατάλογο που έχει στείλει το υπουργείο Οικονομικών στην τρόικα. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα του υπουργείου Αμυνας θα χρησιμοποιηθούν ως «εφεδρεία» σε περίπτωση που η τρόικα απορρίψει προτάσεις από τη λίστα του υπουργείου Οικονομικών.

Στην παρούσα φάση, η κυβέρνηση έχει καταλήξει στο ότι θέλει να αλλάξει τέσσερα από τα μέτρα που προβλέπονται στο Μνημόνιο:

1. Την περικοπή των ειδικών μισθολογίων. Προβλέπεται ότι θα μειωθούν οι αποδοχές κατά 12% κατά μέσο όρο σε όσους αμείβονται μέσω ειδικών καθεστώτων, με στόχο να εξοικονομηθούν 205 εκατομμύρια ευρώ φέτος.

2. Τη μείωση της εξισωτικής αποζημίωσης για τους αγρότες. Εχει υπολογιστεί ότι θα μειωθεί κατά 60 εκατομμύρια ευρώ φέτος, αλλά υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς είχε δεσμευτεί πως το μέτρο αυτό δεν θα ισχύσει.

3. Την ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα.

4. Την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην παροχή επιδομάτων σε κατοίκους περιοχών με χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς και σε όσους έχουν ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή