«Μετέωρη» η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης

«Μετέωρη» η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βηματισμό με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο, όταν θα τεθεί επί τάπητος η ελληνική πρόταση επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, αναζητεί η κυβέρνηση, ένα 24ωρο μετά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι λίγες επόμενες εβδομάδες είναι εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς το κυβερνητικό σκάφος θα πρέπει να περάσει μέσα από τον σκόπελο των νέων μέτρων, να επιτύχει μία πρώτη «νίκη» περνώντας ισοδύναμα για τη μη περικοπή των ειδικών μισθολογίων, αλλά και να έχει διαμορφώσει το νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής με εξοικονομήσεις άνω των 11,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εφ’ όσον η κυβέρνηση περάσει τον κάβο του Σεπτεμβρίου, κατορθώσει δηλαδή να συνδυάσει την παρουσίαση του νέου Μεσοπρόθεσμου με μία – δύο κινήσεις καλής θελήσεως από την Ε.Ε., τότε μπορεί να έχει μεγάλο ορίζοντα επιβίωσης, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εκφραζόταν χθες ικανοποίηση για το περιεχόμενο της συνάντησης μεταξύ των τριών πολιτικών, ενώ ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε σχετικά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια στο περιθώριο της χθεσινής ορκωμοσίας του νέου υφυπουργού Εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλου. Ως προς τις θέσεις του κ. Ευ. Βενιζέλου, κυβερνητικές πηγές τις απέδιδαν στη διάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να είναι παρών σε όποια θετική εξέλιξη, αλλά και σε έναν «άτυπο» διαγκωνισμό μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για το ποιο από τα δύο κόμματα θα είναι ο κεντρικός πυλώνας της νέας σοσιαλδημοκρατίας, εφ’ όσον βέβαια η κυβέρνηση εγγράψει επιτυχία.

Εντείνονται οι επαφές

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα εντείνουν τις μεταξύ τους επαφές -την επόμενη Τετάρτη πιθανολογείται η νέα συνάντησή τους- προκειμένου να αποσοβηθούν προβλήματα στη λειτουργία του σχήματος (όπως η αποφυγή της ρήξης στο υπουργείο Υγείας μεταξύ των Α. Λυκουρέντζου και Μ. Σαλμά από τη μία και της Φωτεινής Σκοπούλη από την άλλη για την αρμοδιότητα επί του φαρμάκου), αλλά και να επιτευχθούν μικρές προσαρμογές προκειμένου να υπάρξει ανακούφιση ομάδων του πληθυσμού.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσης εμπλοκής των κ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη στην προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης. Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση του κ. Ευ. Βενιζέλου για την «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης» και το ενδεχόμενο κοινής μετάβασης των τριών αρχηγών στο εξωτερικό, ο Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε προς τους δημοσιογράφους πως «δεν το έχουμε αποφασίσει ακόμη, η δυνατότητα υπάρχει, αν το αποφασίσουμε μπορούμε».

Καθώς είναι δεδομένο ότι η κοινή εμφάνιση των τριών δεν μπορεί να γίνει στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., όπως το Συμβούλιο, είναι σαφές ότι οι τρεις αρχηγοί είτε θα κινηθούν παράλληλα, με ταυτόχρονη παρουσία στα ευρωπαϊκά κόμματα, είτε θα επιδιωχθεί συνάντηση από κοινού με ηγέτες της Ευρωζώνης, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί με κοινοτικούς αξιωματούχους, δύσκολα όμως και -λόγω πρωτοκόλλου- με ηγέτες κρατών. Σε δεύτερο επίπεδο, η διαπραγμάτευση θα «τρέξει» από το οικονομικό επιτελείο (Γ. Στουρνάρας, Χρ. Σταϊκούρας και Γ. Μαυραγάνης) σε επίπεδο Euro Working Group από τον καθηγητή στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Π. Τσακλόγλου, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και εμπλοκή στελεχών από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Εθνική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή