Από μηδενική βάση η καταγραφή των δαπανών των υπουργείων

Από μηδενική βάση η καταγραφή των δαπανών των υπουργείων

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφή εντολή, να ξεκινήσουν από μηδενική βάση την καταγραφή των δαπανών των υπουργείων τους και να περικόψουν όσες πιο πολλές μπορούν, έδωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας σε 37 διευθυντές υπουργείων. Σε διαφορετική περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει μόνο του σε περιστολή λειτουργικών και άλλων δαπανών, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.

Η χθεσινή σύσκεψη ήταν συνέχεια της ευρείας διυπουργικής επιτροπής που συγκλήθηκε προχθές υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, με στόχο την κατάρτιση μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ που αφορούν την περίοδο 2013-2014, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα. Τα μέτρα θα πρέπει να είναι έτοιμα έως τις 24 Ιουλίου που καταφθάνει στην Αθήνα εκ νέου η τρόικα.

Στο πλαίσιο αυτό, στη χθεσινή σύσκεψη ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε τους διευθυντές των υπουργείων να θεωρήσουν ότι οι κωδικοί των δαπανών είναι μηδενικοί και να αρχίσουν από αυτή τη βάση τη διαμόρφωση των πιστώσεων που θα χρειαστούν. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εάν τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά, τότε θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών να περικόψει δαπάνες.

Κατ’ ιδίαν επαφές

Τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα ξεκινήσει κατ’ ιδίαν επαφές με τους συναδέλφους του για το ίδιο θέμα, ενώ την Τετάρτη θα πρέπει να παρουσιάσει στους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση ένα πλαίσιο προτάσεων για το πώς θα εξοικονομηθούν τα 11,6 δισ. ευρώ.

Στη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκαν και οι προτάσεις του ΚΕΠΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα μέτρα που έχει εντοπίσει το ΚΕΠΕ προκύπτει μια εξοικονόμηση της τάξης των 7,5 δισ. ευρώ. Γεγονός το οποίο σημαίνει πως δεν καλύπτεται ο στόχος των 11,5 δισ. ευρώ και θα πρέπει να εξευρεθούν κι άλλα μέτρα. Παράλληλα, από το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζουν πως η έκθεση του ΚΕΠΕ έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και αναφέρουν ως παράδειγμα το ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει την πρόταση σχετικά με την αλλαγή του τρόπου καταβολής των αποδοχών των κληρικών. Δηλαδή, να γίνεται κατά 50% από το Δημόσιο και κατά 50% από την Εκκλησία. Εχουν συζητηθεί επίσης περικοπές σε προνοιακά επιδόματα, δαπάνες ασφαλιστικών ταμείων, εφάπαξ, μείωση φαρμακευτικής δαπάνης και συγχωνεύσεις νοσοκομείων και οργανισμών.

Ο κ. Ρουπακιώτης

Η εντολή του υπουργείου Οικονομικών για άμεσες αποφάσεις στις περικοπές σχετίζεται και με τη σχετική απροθυμία που επιδεικνύουν ορισμένοι υπουργοί, όπως διεφάνη στην προχθεσινή σύσκεψη. Χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια περικοπών» στον τομέα της ευθύνης του, κάτι που ανέφερε και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. «Από τα 950 εκατομμύρια προϋπολογισμό το 2010, φθάσαμε στα 730 εκατομμύρια το 2011 και στα 550 εκατομμύρια φέτος», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Ρουπακιώτης.

Υποστήριξε επίσης ότι δεν μπορούν να επιταχυνθούν οι ρυθμοί της Δικαιοσύνης με τις ελλείψεις που υπάρχουν σε επίπεδο υπαλλήλων και υποδομών και διευκρίνισε ότι θα προσπαθήσει να καλυφθούν τα κενά με μετατάξεις.

Αναφερόμενος στις μισθολογικές μειώσεις που έχουν υποστεί οι δικαστικοί λειτουργοί τα τελευταία δύο χρόνια, ο κ. Ρουπακιώτης είπε ότι έχουν απολέσει το 38% των αμοιβών τους και αν τελικώς ενεργοποιηθεί ο νόμος για τα ειδικά μισθολόγια, θα περικοπούν περαιτέρω οι αποδοχές τους. «Εχουν περικοπεί ακόμα και 50 ευρώ από τους επιμελητές που εκδίδουν τα δικόγραφα και τις αποφάσεις», ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή