Η τελευταία ευκαιρία παραμονής στο ευρώ

Η τελευταία ευκαιρία παραμονής στο ευρώ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι επόμενοι μήνες αποτελούν πιθανώς την τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να παραμείνει στην Ευρωζώνη», αναφέρουν οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch (BoA) σε έκθεσή τους για την Ευρωζώνη. Οι Ντέιβιντ Γου και Αθανάσιος Βαμβακίδης περιγράφουν ένα καλό σενάριο σύμφωνα με το οποίο η νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει μερικές βασικές μεταρρυθμίσεις, γεγονός που θα ενισχύσει την αξιοπιστία της κυβέρνησης και θα «ξεκλειδώσει» όχι μόνο τις επόμενες δόσεις, αλλά και νέα χρηματοδότηση και τελικά μια ήπια αναδιάρθρωση των δανείων από τους Ευρωπαίους εταίρους. Το κακό σενάριο προβλέπει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, με συνέπεια τη διακοπή της επίσημης χρηματοδότησης και τελικά τον εξαναγκασμό της Ελλάδας σε έξοδο από την Ευρωζώνη μέσω της υιοθέτησης νέου νομίσματος.

Οι βασικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση τους αμέσως επόμενους μήνες είναι, σύμφωνα με την BoA, η φορολογική μεταρρύθμιση, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, η απόλυση δημοσίων υπαλλήλων, το κλείσιμο δημοσίων οργανισμών, οι ιδιωτικοποιήσεις και η ψήφιση νέων δημοσιονομικών μέτρων για το 2013-2014. «Υποθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν ικανοποιητικά», γράφουν οι δύο αναλυτές, «το καλύτερο σενάριο είναι ότι βραχυπρόθεσμα θα δοθούν περισσότερα χρήματα από τους εταίρους και μεσοπρόθεσμα θα υπάρχει αναδιάρθρωση των δανείων από την Ευρωζώνη (OSI)». Οι κ. Γου και Βαμβακίδης εκτιμούν ότι η τρόικα θα είναι πιο εύκολο να δεχθεί επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια να εγκρίνουν περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα αφότου η κυβέρνηση θα έχει εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. «Τελικά, η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους θα μπορούσε να διασφαλιστεί με αναδιάρθρωση των δανείων από τον επίσημο τομέα, τουλάχιστον με τη μορφή περαιτέρω σημαντικής επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής».

Το κακό σενάριο περιλαμβάνει αδυναμία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και αναστολή των δόσεων από την τρόικα. «Καθώς η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, η επίσημη χρηματοδότηση είναι η μοναδική εναλλακτική επιλογή εκτός από την εκτύπωση νέου νομίσματος… Η υιοθέτησή του είναι η μόνη διαθέσιμη επιλογή προκειμένου να αντιμετωπίσει σοβαρή μακροοικονομική ανισορροπία, έναν καταρρέοντα χρηματοπιστωτικό τομέα και δυνητικά σοβαρή κοινωνική αναταραχή», εκτιμούν ο δύο αναλυτές. Θεωρούν δε ότι η έκδοση χρεογράφων (IOU) από το ελληνικό Δημόσιο δεν θα είναι ικανή να αποτρέψει «την πλήρη χρεοκοπία της Ελλάδας και την έξοδό της από την Ευρωζώνη, αν διακοπεί η χρηματοδότηση από Ε.Ε./ΔΝΤ». Ως σημαντικότερες απειλές για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, οι κ. Γου και Βαμβακίδης θεωρούν την επιδείνωση της ύφεσης για το 2012-2013, τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού και την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων, την προγραμματική δέσμευση του κυβερνητικού συνασπισμού να μη γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, την εύθραυστη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωσή τους, το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση βασίζεται σε τρία κόμματα και ότι η αντιπολίτευση είναι ισχυρή και, τέλος, το γεγονός ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή