Ποια είναι τα πιθανά ισοδύναμα μέτρα

Ποια είναι τα πιθανά ισοδύναμα μέτρα

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν γίνει οτιδήποτε άλλο, η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει την τρόικα ότι τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί θα εφαρμοστούν στο ακέραιο. Η υλοποίησή τους είναι «θέμα αξιοπιστίας της χώρας», επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου και εξηγούν ότι εάν η τρόικα διαπιστώσει ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της, θα είναι πιο «ανοιχτή» σε προτάσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται οι φόροι επί των ακινήτων, η εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, καθώς και οι περικοπές στις αποδοχές των ειδικών μισθολογίων. Ειδικά για το τελευταίο, η κυβέρνηση έχει αποστείλει στην τρόικα λίστα με ισοδύναμα μέτρα.

Πρόκειται για μέτρα που αφορούν περικοπές λειτουργικών δαπανών (όπως περιστολή εξόδων για ενοίκια, πάγια, μείωση επιχορηγήσεων κ.λπ.). Το εάν θα τα δεχθεί η τρόικα είναι ακόμα άγνωστο. Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι έχουν κάνει μια αξιόλογη προσπάθεια για να εντοπιστούν ισοδύναμα μέτρα ύψους 170 – 220 εκατ. ευρώ, αλλά εκτιμούν ότι υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να μην περάσουν τελικά από την έγκριση της τρόικας.

Πέραν αυτών, το οικονομικό επιτελείο πρέπει να δουλέψει πάνω σε ακόμα τρία αντικείμενα μέχρι να έρθει η τρόικα και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις:

Πρώτον, στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων. Η τρόικα το θεωρεί θέμα υψίστης σημασίας τόσο για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας με την έλευση κεφαλαίων όσο και για την εξασφάλιση της ομαλής συνέχειας του προγράμματος χρηματοδότησης.

Το δεύτερο ζήτημα είναι αυτό των αναπτυξιακών μέτρων. Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει απαντήσεις αναφορικά με το πώς θα αξιοποιήσει καλύτερα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και πώς θα επιλυθούν τα προβλήματα με τα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Μάλιστα, στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της ΕΤΕπ για να διευθετηθούν αυτά τα ζητήματα.

Τρίτον, να προχωρήσουν οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή