Η νέα Βουλή «πιάνει δουλειά»

Η νέα Βουλή «πιάνει δουλειά»

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μεγάλη καθυστέρηση αναμένεται, την ερχόμενη Δευτέρα, να αρχίσει η Βουλή να εισέρχεται σε τροχιά ουσιαστικής λειτουργίας. Επειτα από περισσότερους από τρεις μήνες νομοθετικής απραξίας, καθώς μεσολάβησαν οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις, το απόγευμα της 23ης Ιουλίου προγραμματίζεται να συζητηθούν οι πρώτες επίκαιρες ερωτήσεις της νέας περιόδου. Θα έχουν περάσει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 106(!) ημέρες από τότε που ψηφίστηκε το τελευταίο νομοσχέδιο μνημονιακής υποχρέωσης: ήταν του κ. Γ. Κουτρουμάνη για τα εργασιακά, τη Μεγάλη Τρίτη 10 Απριλίου.

Εντός των επομένων ημερών, αναμένεται επίσης να ολοκληρωθεί και η προετοιμασία συγκρότησης των κοινοβουλευτικών επιτροπών, σε συνεδριάσεις των οποίων γίνεται επεξεργασία και κατ’ αρχήν ψήφιση των νομοσχεδίων. Το ενδιαφέρον είναι πως έως τώρα δεν υπάρχουν έτοιμα προς συζήτηση νομοσχέδια. Στον αντίποδα, η αντιπολίτευση έχει προχωρήσει στην κατάθεση προτάσεων νόμου, με τελευταία της Χρυσής Αυγής χθες, μέσω της οποίας προτείνεται δραστική περικοπή (σε ποσοστό 3/4) της υπάρχουσας κρατικής, τακτικής και εκλογικής επιχορήγησης των κομμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι κατατέθηκαν επίσης προς συζήτηση και έγκριση προτάσεις για κατάργηση: α) του νόμου περί ιθαγένειας (από Ανεξ. Ελληνες και Χ.Α.), β) του Μνημονίου, του Μεσοπρόθεσμου και των εφαρμοστικών νόμων (από το ΚΚΕ) και γ) των μνημονιακών νόμων που αφορούν τη μετενέργεια και τον κατώτατο μισθό (ΣΥΡΙΖΑ). Ως προς τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, δεν έχει ακόμα καθοριστεί ποιες θα είναι οι επίκαιρες ερωτήσεις της ερχόμενης Δευτέρας και, κατ’ επέκταση, δεν είναι ακόμα γνωστό ποιοι υπουργοί θα κληθούν στην Ολομέλεια, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, να δώσουν απαντήσεις. Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, ότι ιδιαίτερη «ελεγκτική» προς την τρικομματική κυβέρνηση διάθεση επιδεικνύουν έως τώρα οι γαλάζιοι βουλευτές. Ειδικότερα, έχουν κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία του Κοινοβουλίου, προκειμένου να διαβιβαστούν στα υπουργικά γραφεία, περισσότερες των 40 ερωτήσεων από βουλευτές της Ν.Δ., με τον ΣΥΡΙΖΑ να φθάνει μόλις τις 30. Από το ΠΑΣΟΚ υπάρχουν μόνο τρεις ερωτήσεις και από τη ΔΗΜΑΡ μόλις μία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή