Ο ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει Εξεταστικές

Ο ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει Εξεταστικές

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτάσεις για εξεταστικές επιτροπές ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας να αποσπάσει από την κυβέρνηση την πρωτοβουλία στα θέματα της διαφάνειας. Στην Κουμουνδούρου θέλουν να συνδυάσουν αυτές τις προτάσεις με μια πρωτοβουλία για αλλαγή του κανονισμού της Βουλής, ώστε οι εξεταστικές να έχουν αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τους τόνους στα θέματα ιδιωτικοποιήσεων, εκφράζοντας την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη πώληση του ΟΣΕ και προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις. Οπως δήλωσε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δ. Παπαδημούλης, η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πιέσει την τρικομματική κυβέρνηση, ώστε να μπει «ένα φρένο στην καλπάζουσα ατιμωρησία». Στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η εξαγγελία αυτή δεν αποτελεί επικοινωνιακό πυροτέχνημα και τονίζουν ότι επειδή δεν θέλουν οι εξεταστικές να έχουν τη συνήθη αναποτελεσματική κατάληξη, θα επιδιώξουν αλλαγή του κανονισμού της Βουλής, ώστε οι εξεταστικές να συμπεριλαμβάνουν ειδικούς και να έχουν διευρυμένες αρμοδιότητες: «Θα κάνουμε προτάσεις έτσι ώστε οι εξεταστικές να μην αποτελούνται μόνο από βουλευτές, να κληρώνονται οι βουλευτές που θα συμμετέχουν και να στελεχώνονται από ειδικά επιτελεία», δήλωσε χθες ο κ. Παπαδημούλης (real).

Τα θέματα στα οποία θα εστιάσει σε πρώτη φάση ο ΣΥΡΙΖΑ τα περιέγραψε ο κ. Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, όπου προανήγγειλε εξεταστικές για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens, τη χρήση των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ και το πώς έφτασε η Ελλάδα στο Μνημόνιο. Οι σχετικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εκδηλωθούν από τον Σεπτέμβριο. Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, χθες, υψηλόβαθμο κοινοβουλευτικό κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο κ. Π. Λαφαζάνη επισκέφθηκε τον ΟΣΕ, όπου είχε συναντήσεις με τη διοίκηση και τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ανοιχτή συγκέντρωση εργαζομένων. Ο κ. Λαφαζάνης μίλησε για «εθνικό έγκλημα» και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα δώσει μαζί με τους εργαζομένους και την κοινωνία μεγάλη μάχη για να αποτραπεί το ξεπούλημα του ΟΣΕ», ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Στρατούλης προανήγγειλε μια «μεγάλη πολιτική καμπάνια» για το θέμα. Δεν είναι πάντως μόνο το μέλλον του ΟΣΕ για το οποίο ετοιμάζεται να δώσει μάχη ο ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το Σαββατοκύριακο, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε «βαθιά αγωνιστική αλληλεγγύη στους εργαζομένους του ομίλου Peugeot – Citroen» και πρόσθεσε ότι ο αγώνας τους είναι υπόθεση όλης της δημοκρατικής Ευρώπης: «Εμείς θα δώσουμε αυτή τη μάχη και στους δρόμους και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και παντού», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή