Τι πρότειναν οι υπουργοί στον κ. Στουρνάρα

Τι πρότειναν οι υπουργοί στον κ. Στουρνάρα

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε χθες το «μπαράζ» συναντήσεων που είχε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, με συναδέλφους του στο πλαίσιο του προσδιορισμού των μέτρων περικοπής δαπανών ύψους 11,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι υπουργοί δεν παρουσίασαν περικοπές που να καλύπτουν τον παραπάνω στόχο, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να ισχύει η προειδοποίηση του υπ. Οικονομικών ότι εάν χρειαστεί θα προχωρήσει μόνο του σε αυτές. Πάντως, αρμόδιοι παράγοντες ανέφεραν χθες πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα, ενώ χθες κατατέθηκαν ιδέες και σκέψεις που είναι υπό συζήτηση. Σε αυτή τη φάση το οικονομικό επιτελείο συγκεντρώνει τα στοιχεία, πρόσθεταν οι ίδιοι.

Τo υπουργείο Διοικ. Μεταρρύθμισης θα πρέπει να αναζητήσει 2,1 δισ. ευρώ μέσω της μείωσης διοικητικών δομών, τμημάτων και υπηρεσιών κατά 30%, αλλά και της συγχώνευσης οργανισμών και φορέων. Ωστόσο, χθες δεν αναφέρθηκε κάποιο ποσό εξοικονόμησης από τον κ. Αντ. Μανιτάκη. Η απαρέγκλιτη εφαρμογή του κανόνα της 1 πρόσληψης για κάθε 10 αποχωρήσεις σε όλο το Δημόσιο, στενό και ευρύτερο, θεωρείται για τον υπουργό «κλειδί» στη μείωση του αριθμού των απασχολουμένων, ενώ για την αποφυγή των απολύσεων αντιπροτείνονται οι μετατάξεις. Μάλιστα, ο υπουργός τάσσεται υπέρ των υποχρεωτικών μετατάξεων, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις, ενώ σε περίπτωση άρνησης του υπαλλήλου να υπηρετήσει στην υπηρεσία που τον κατατάσσουν, η απόλυση θα θεωρείται βεβαία. Στην αναζήτηση κωδικών βρίσκεται ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης, αλλά όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα εξευρεθούν χρήματα (αναφέρθηκαν μέτρα ύψους 50 εκατ.). Οι περικοπές στο υπουργείο δεν βγαίνουν. «Από τα 950 εκατ. προϋπολογισμό το 2010, έχουμε φθάσει στα 730 εκατ. το 2011 και στα 550 εκατ. φέτος» έχει πει ο υπουργός. Μεγάλα οικονομικά οφέλη προσδοκά ο υπουργός να έχει από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης με βάση σχέδιο δράσης που έχει εκπονηθεί.Την πρόταση για συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ, αλλά και φορέων του υπουργείου Πολιτισμού κατέθεσε ο υπ. Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος. Η αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί ένα από τα βασικά μέτρα για την εξοικονόμηση πόρων από το υπ. Παιδείας, αλλά δεν μπορεί παρά να λειτουργήσει από το 2014 και μετά. Αμεσα θα γίνει εξοικονόμηση περίπου 50 εκατ. ευρώ από τη συγκέντρωση των υπηρεσιών των υπ. Παιδείας και Πολιτισμού σε ιδιόκτητα κτίρια και την εγκατάλειψη των έως τώρα ενοικιαζομένων. Ειδικότερα, οι κ. Στουρνάρας και Αρβανιτόπουλος συμφώνησαν στην αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με επιστημονικά κριτήρια και κατόπιν διαλόγου. Από τη άλλη, ο κ. Αρβανιτόπουλος υποστήριξε ότι σχεδόν το 90% του ετήσιου προϋπολογισμού του υπ. Παιδείας προορίζεται για τη μισθοδοσία των περίπου 185.000 εκπαιδευτικών και άρα πρόκειται για ανελαστικές δαπάνες.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδης δεν ανέφερε συγκεκριμένο ποσό το οποίο το υπουργείο Εσωτερικών θα μπορούσε να «συνεισφέρει» στις αναγκαίες περικοπές, αν και κατ’ εκτίμηση μπορεί να φθάσει στη διετία στα 600 εκατ. ευρώ (300 εκατ. ευρώ κατ’ έτος). Προκειμένου ωστόσο για την επιπλέον εξεύρεση πόρων προτάθηκε να μην καταβάλλονται μετρητά στους πολίτες ως αποζημίωση για τις απαλλοτριώσεις, αλλά να δίδεται αύξηση συντελεστή δόμησης σε άλλα οικόπεδα των δικαιούχων. Επίσης, συζητείται η αύξηση κόστους του παράβολου που καταβάλλουν οι μετανάστες για την έκδοση άδειας παραμονής.

Μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας δεν είχε ακόμα διευκρινιστεί το ποσοστό εξοικονόμησης πόρων που θα προκύψει από το υπ. Υγείας. Κύκλοι του υπουργείου έκαναν λόγο για περικοπές μικρής εμβέλειας, δεδομένου ότι έχει προηγηθεί ήδη σημαντικός περιορισμός του προϋπολογισμού των νοσοκομείων. Φημολογείται, λοιπόν, ότι θα προχωρήσουν σε περικοπές κάποιων εκατ. ευρώ, πιθανώς έως 300, που αφορούν συγχωνεύσεις φορέων και αξιοποίηση κτιριακών υποδομών ιδιοκτησίας του υπουργείου, που δεν χρησιμοποιούνται. Στην Αμυνα, φαίνεται πως το υπουργείο δεν προχωράει σε περαιτέρω περικοπές από αυτές που έχουν ήδη προϋπολογιστεί και ανέρχονται σε 680 εκατ. ευρώ. Κρίσιμο υπουργείο είναι το Εργασίας που καλείται να περικόψει τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ (συντάξεις και επιδόματα), ενώ στο πλαίσιο των περικοπών αναμένεται να προχωρήσει και η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή