Τον Σεπτέμβριο επί τάπητος η επιμήκυνση για μείωση του ελλείμματος

Τον Σεπτέμβριο επί τάπητος η επιμήκυνση για μείωση του ελλείμματος

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι τον Σεπτέμβριο θα συζητηθεί η επιμήκυνση του χρόνου που έχει η Ελλάδα για να πετύχει τη μείωση του ελλείμματος έστειλε η Ευρωζώνη, την ώρα που στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται δύο σενάρια για το πότε θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα ύψους 11,6 δισ. ευρώ. Ενα που προβλέπει την υλοποίησή τους σε δύο χρόνια (έως το 2014) και ένα σε τέσσερα χρόνια (έως το 2016). Η καγκελάριος της Γερμανίας, κ. Αγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στο θέμα της χρονικής παράτασης για τη μείωση του ελληνικού ελλείμματος, παρέπεμψε στην επόμενη έκθεση της τρόικας και σημείωσε ότι «η δεσμευτικότητα των συμφωνιών είναι κάτι πολύτιμο». Με βάση την έκθεση της τρόικας μπορούν να ληφθούν οι επόμενες αποφάσεις για την Ελλάδα και «γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη λίγες εβδομάδες», δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ, δήλωσε πως «τον Σεπτέμβριο θα υποβάλει η τρόικα την έκθεσή της για την Ελλάδα και μετά θα ασχοληθούμε με το θέμα», σχολιάζοντας το ζήτημα της επιμηκύνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει το Μνημόνιο όπως έχει συμφωνηθεί εξαιτίας των εκλογών και της διακοπής του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. «Από αυτό προκύπτουν δύο ερωτήματα» συνέχισε ο κ. Γιουνκέρ. «Πρώτον: Είναι διατεθειμένοι οι Ευρωπαίοι να καταβάλουν επιπρόσθετα μέτρα; Δεύτερον: Θα παραμείνει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ;». Πάντως, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή δύο σενάρια για τα μέτρα περικοπών δαπανών ύψους 11,6 δισ.ευρώ. Στο πρώτο σενάριο προβλέπεται η εφαρμογή τους στη διετία 2013 – 2014, όπως άλλωστε προβλέπεται ότι πρέπει να γίνει βάσει Μνημονίου. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών καταρτίζουν σενάριο και με τη διάσπαση των μέτρων αυτών σε τέσσερα χρόνια ή διαφορετικά στο διάστημα 2013 – 2016. Δηλαδή, πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα εάν η Ελλάδα λάβει τελικά την παράταση δύο ετών για τη μείωση του ελλείμματος.

Εντονες πιέσεις

Πάντως, από τη Γερμανία οι πιέσεις προς την Ελλάδα εντείνονται διαρκώς. Ο επικεφαλής της Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών στο γερμανικό κοινοβούλιο, κ. Φ. Κάουντερ, υποστήριξε πως «οι Ελληνες γνωρίζουν ότι πρέπει να τηρήσουν τους κανόνες. Λεφτά υπάρχουν μόνον εφόσον τηρούνται οι όροι του προγράμματος λιτότητας».

Την πόρτα της εξόδου από το ευρώ στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορεί ή δεν θέλει να εκπληρώσει τους όρους της βοήθειας έδειξε ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας, κ. Χ. Ζέεχοφερ. «Δεν θα ήταν το τέλος της Ευρώπης ούτε του ευρώ» σύμφωνα με τον κ. Ζέεχοφερ, που συμπλήρωσε πως «όταν διαπιστώνεται ότι κάποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει να εκπληρώσει τους όρους, τότε δεν έχει νόημα να δίνεις χρήματα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή