Τελεσίγραφο Μαξίμου προς υπουργούς

Τελεσίγραφο Μαξίμου προς υπουργούς

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με την πρώτη της δεινή δοκιμασία είναι η κυβέρνηση, πριν καν συμπληρωθεί ένας μήνας από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Η αναζήτηση των 11,6 δισ. ευρώ για το νέο μεσοπρόθεσμο των ετών 2013 – 2014 δοκιμάζει τις σχέσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των, κατά πλειψηφία, απρόθυμων ή αδύναμων για περαιτέρω περικοπές υπουργών, ενώ ιδιαιτέρως κρίσιμη καθίσταται πλέον η προγραμματισμένη για αύριο νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά με τους κ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να κλειδώσει το νέο πακέτο περικοπών.

Από το Μέγαρο Μαξίμου αποστέλλεται τελεσίγραφο στους υπουργούς για ριζικές εξοικονομήσεις (σ.σ. ενδεικτική προς τούτο είναι και η επιστολή του πρωθυπουργού που ζήτησε από όλους να συνδράμουν στον περιορισμό του δημόσιου τομέα) και δηλώνεται ότι εφόσον δεν εξευρεθούν λύσεις από τα ίδια τα υπουργεία, οι τελικές περικοπές θα γίνουν από το οικονομικό επιτελείο. Ο κύκλος συναντήσεων που είχαν χθες οι κ. Γ. Στουρνάρας και Χρ. Σταϊκούρας -δεν αποκλείεται σήμερα να επισκεφθούν το Μέγαρο Μαξίμου- με υπουργούς της κυβέρνησης ανέδειξε τις «αντιστάσεις» αρκετών εκ των μελών του υπουργικού συμβουλίου σε νέες περικοπές, αλλά και τα οριακά περιθώρια εξοικονομήσεων που υπάρχουν. Κυβερνητικές πηγές παρουσίαζαν χθες δύο διαφορετικές εικόνες. Από τη μία, τον υπουργό Διοικ. Μεταρρύθμισης ο οποίος φέρεται να προσήλθε απροετοίμαστος, χωρίς ουσιαστικές προτάσεις μείωσης του κόστους με μοναδικό επιχείρημα ότι ηγείται, γενικώς, της διοικητικής μεταρρύθμισης που θα οδηγήσει σε περιορισμό του Δημοσίου· από την άλλη τον υπουργό Απασχόλησης κ. Γ. Βρούτση ο οποίος καλείται να διαχειρισθεί πολιτικά το μεγαλύτερο βάρος της προσαρμογής, δηλαδή περικοπές περίπου 2 δισ. από το πλαφόν στις υψηλές συντάξεις και επιπλέον 3 δισ. από τον εξορθολογισμό κοινωνικών δαπανών και επιδομάτων.

Σημαντικές περικοπές που, όμως, δεν εξασφαλίστηκαν από τις προτάσεις των ηγεσιών τους ζητούνται και από τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας. Ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης που, αντί άλλου, χθες πρότεινε αύξηση του παραβόλου για τους μετανάστες και επαναφορά του συντελεστή δόμησης αντί χρημάτων για τις απαλλοτριώσεις, θα έχει σήμερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Στελέχη του υπουργείου τάσσονται κατά των περικοπών, με το επιχείρημα ότι η μείωση στις επιχορηγήσεις των ΟΤΑ από το 2009 είναι ήδη 62% και οποιαδήποτε επιπλέον περικοπή θα «άγγιζε» τον σκληρό πυρήνα των κοινωνικών δομών. «Αντέχει η κοινωνία να βάλουν λουκέτο οι βρεφονηπιακοί σταθμοί;» σημείωναν.

Σκεπτικισμός υπάρχει και για το υπουργείο Υγείας, η ηγεσία του οποίου προσήλθε με χαμηλού επιπέδου οικονομική ατζέντα, προκρίνοντας εξοικονομήσεις από συγχωνεύσεις οργανισμών και υπηρεσιών και περιορισμό ενοικίων και εν τέλει δεσμεύθηκε να επανέλθει με πρόσθετα μέτρα. Κυβερνητικές πηγές διέψευδαν πληροφορίες για ένταση στις σχέσεις Γ. Στουρνάρα – Ανδ. Λυκουρέντζου, ωστόσο πηγές του Υγείας έθεταν το ερώτημα αν τα μέτρα που ήδη ελήφθησαν για τη φαρμακευτική δαπάνη έχουν αποδώσει και αν οι λογιστικές περικοπές ανταποκρίνονται σε πραγματικές εξοικονομήσεις.

Χθες, στο Μέγαρο Μαξίμου προσήλθε ο υπουργός Αμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος, κατά πληροφορίες, κατέθεσε σχέδιο περικοπών ύψους 680 εκατ. την προσεχή διετία, χωρίς να θίγονται τα μισθολόγια των μάχιμων. «Είναι απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού να δοθεί η μάχη μέχρι τέλους για να μην υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας…», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή