Ευριπίδης Στυλιανίδης: Λουκέτο στους ΟΤΑ επικαλείται το Εσωτερικών

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Λουκέτο στους ΟΤΑ επικαλείται το Εσωτερικών

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πολιτικό διακύβευμα των νέων περικοπών στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ φέρεται να παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδης κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. Ο υπουργός Εσωτερικών, τον οποίον κυβερνητικές πηγές τον έφεραν μεταξύ των «απρόθυμων» για νέες περικοπές, φέρεται να επεσήμανε προς τον πρωθυπουργό τον πραγματικό κίνδυνο να βάλουν λουκέτο οι δήμοι σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επικαλέστηκε, προς τούτο, όχι μόνον το περίπου ένα δισ. ευρώ οφειλών, από διάφορες πηγές, προς τους ΟΤΑ, αλλά και την εκκρεμότητα καταβολής επιπλέον 300 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος, τα οποία ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλ. Σαχινίδης αναγνώρισε ότι, εκ παραδρομής, δεν εγγράφησαν στον τρέχοντα προϋπολογισμό.

Πηγές του υπ. Εσωτερικών, υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιλέξει ποια μέτωπα θα ανοίξει. Υπό την έννοια αυτή, εξηγούσαν πως αν ο στόχος είναι η ρήξη με τις συντεχνίες και η ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ, δεν μπορεί η κυβέρνηση να έχει και ανοιχτά κοινωνικά μέτωπα με δήμους ανίκανους να λειτουργήσουν βασικές κοινωνικές δομές, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Επί της ουσίας, ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε χθες την πολιτική παρέμβαση του κ. Σαμαρά για την αποφυγή νέων περικοπών στις επιχορηγήσεις των ΟΤΑ (έχουν περιορισθεί κατά 62% σε σχέση με το 2009), προτείνοντας διατήρηση της χρηματοδότησης, αλλά και προώθηση σειράς μέτρων εξυγίανσης των οικονομικών των δήμων. Μένει να αποδειχθεί αν και σε ποιο βαθμό, η χθεσινή παρέμβαση Στυλιανίδη μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα. Αλλωστε, λίγη ώρα μετά τον υπουργό Εσωτερικών την πόρτα του Μαξίμου πέρασε και ο Γ. Στουρνάρας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς διεμήνυσε πως, αν και έχει βάση το σκεπτικό του, μείζων στόχος παραμένει η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή