Εξεταστικές επιτροπές θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Εξεταστικές επιτροπές θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έδαφος για Εξεταστικές προετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτοντας σε πρώτη φάση ερωτήσεις στη Βουλή. Χθες, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη επερώτηση, την οποία υπογράφουν βουλευτές και οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, με αντικείμενο τη «σκανδαλώδη απόπειρα εξώδικου συμβιβασμού με τη SIEMENS ως αυτοτελή πτυχή του σκανδάλου SIEMENS». Ταυτόχρονα, η επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών Ρένα Δούρου κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Εξωτερικών, ζητώντας αναλυτικά στοιχεία για την κατανομή των απόρρητων κονδυλίων του υπουργείου. Τόσο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens όσο και για την υπόθεση των μυστικών κονδυλίων, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προϊδεάσει ότι θα ζητήσει τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών, κάτι που του επιτρέπει η κοινοβουλευτική ισχύς των 71 βουλευτών. Είναι επίσης σαφές ότι αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν στόχο να πλήξουν πολιτικά κυρίως το ΠΑΣΟΚ.

Οπως αναφέρει στην κοινοβουλευτικά αναβαθμισμένη επίκαιρη επερώτησή του ο κ. Τσίπρας, «το σκάνδαλο SIEMENS επιχειρήθηκε να συγκαλυφθεί με τη σκανδαλώδη ψήφιση, αμέσως πριν από την προκήρυξη των εκλογών της 6ης Μαΐου, από 164 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., άρθρου μέσω του οποίου «εγκρίνεται το σχέδιο συμφωνίας συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών SIEMENS AG και SIEMENS A.E.» και «παρέχεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών να εκπροσωπήσει την Ελληνική Δημοκρατία και να υπογράψει τη συμφωνία συμβιβασμού»».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η ψήφιση του ανωτέρω σχεδίου «συμφωνίας» επισύρει βαρύτατη ευθύνη για τη συγκάλυψη των ευθυνών όσων ενέχονται στο σκάνδαλο και προσθέτει ότι «η τυχόν υπογραφή του σχεδίου από τον υπουργό Οικονομικών επί τη βάσει της προπεριγραφόμενης παράνομης και άκυρης εξουσιοδότησης θα συνιστά απιστία και παράβαση καθήκοντος».

Από την πλευρά της, η κ. Δούρου ζητεί αναλυτικά στοιχεία για την κατανομή των απόρρητων κονδυλίων και έλεγχο της τελευταίας δεκαετίας από διπλωμάτες, καθώς και την εξασφάλιση μεγαλύτερου δυνατού ελέγχου στην κατανομή των μυστικών κονδυλίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή