Πρόταση νόμου για τα Ταμεία από το ΠΑΣΟΚ

Πρόταση νόμου για τα Ταμεία από το ΠΑΣΟΚ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού, το ΠΑΣΟΚ γνωστοποίησε χθες ότι καταθέτει στη Βουλή μια πρόταση νόμου για τη δημιουργία ενός ειδικού κεφαλαίου, για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού των επόμενων γενεών. Πρόκειται για μια πρόταση η οποία ανήκει αμιγώς στο ΠΑΣΟΚ και έχει γίνει δίχως κάποια πρότερη συνεννόηση με τη Ν.Δ. Αλλωστε πρόκειται για ένα σχέδιο, την επεξεργασία του οποίου είχαν ξεκινήσει οι κ. Ιω. Μανιάτης (ως υφυπουργός Ενέργειας) και Γ. Κουτρουμάνης (ως υπουργός Εργασίας), ήδη από την εποχή της τελευταίας κυβέρνησης Παπανδρέου. Το σχέδιο σχεδόν ολοκληρώθηκε επί των ημερών της κυβέρνησης Παπαδήμου. Τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν κάποιες παρεμβάσεις, προκειμένου να μπορεί να συνοδευθεί και από τις απαραίτητες αναλογιστικές μελέτες. Η παρέμβαση αυτή εντάσσεται στο τρίπτυχο «προτρέπουμε, στηρίζουμε, ελέγχουμε», που σε τρεις λέξεις περιλαμβάνει τη στάση του κ. Βενιζέλου έναντι της κυβέρνησης. Προφανώς, η πρόταση νόμου λειτουργεί ως προτροπή και τίθεται στο τραπέζι της τρικομματικής κυβέρνησης προς έγκριση.

Στο επιτελείο του κ. Βενιζέλου θεωρούν ότι η πρόταση αναδεικνύει τη γνήσια σοσιαλδημοκρατική καταγωγή του ΠΑΣΟΚ, καθώς εφαρμόζεται σε χώρες με προοδευτική πολιτική παράδοση, όπως η Νορβηγία.

Συγκεκριμένα η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ζητεί να θεσμοθετηθεί η δημιουργία ενός ειδικού κεφαλαίου με την επωνυμία «Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών» (ΕΤΚΑΓ). Στόχος είναι να δημιουργεί απόθεμα από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν οι κλάδοι σύνταξης και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης των νέων γενεών. Οπως τονίζεται, βασική πηγή χρηματοδότησης του Ταμείου θα είναι «οι πόροι από τα έσοδα του κράτους που προέρχονται από τα μερίσματα, τα δικαιώματα και τη φορολογία των εταιρειών, οι οποίες θα αναλάβουν την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και από τη διάθεση αδειών για έρευνες».

Στην Ιπποκράτους υπολογίζουν ότι στα επόμενα 25 έως 30 χρόνια τα έσοδα από αυτές τις πηγές μπορεί να ξεπεράσουν τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν το 70% από αυτό το ποσό διοχετευθεί στα ασφαλιστικά ταμεία, τότε το σύστημα θα αποκτήσει μια νέα «ιδιαιτέρως μεγάλη», όπως λένε, πηγή χρηματοδότησης. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει επίσης την ενσωμάτωση στο νέο ταμείο των λογαριασμών που δημιουργήθηκαν από το δημόσιο κεφάλαιο αλληλεγγύης γενεών (το ΔΚΑΓΕ που ιδρύθηκε με νόμο του 2008). Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο νορβηγικό δημόσιο συνταξιοδοτικό ταμείο, τα κεφάλαια του οποίου στηρίζονται στα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες και ανέρχονται στο 130% του ΑΕΠ της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή