Στην Αθήνα αύριο ο Μπιλ Κλίντον

Στην Αθήνα αύριο ο Μπιλ Κλίντον

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υποδοχή θα είναι διαφορετική από αυτήν του Νοεμβρίου του 1999, όταν ως εν ενεργεία πρόεδρος είχε αφιχθεί στην Αθήνα προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη. Οι δρόμοι της Αθήνας δεν θα καίγονται, η αστυνομία δεν θα συγκρούεται με διαδηλωτές, δεν θα κυριαρχούν η πικρία από τα Ιμια και οι αντιδράσεις στον πόλεμο του Κοσόβου. Αυτή τη φορά το πέρασμα-αστραπή του Μπιλ Κλίντον από την Ελλάδα γίνεται σε πολύ καλύτερες γι’ αυτόν συνθήκες, αλλά σε πολύ χειρότερες για τη χώρα. Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος δεν θα υποστεί την κριτική του Κωστή Στεφανόπουλου και δεν θα ζητήσει συγγνώμη για τον ρόλο των ΗΠΑ στη διάρκεια της δικτατορίας. Θα γίνει με θέρμη δεκτός από τον Αντώνη Σαμαρά και θα κληθεί να καταθέσει τις σκέψεις του για την οικονομική κρίση και την αντιμετώπισή της.

Η τέταρτη επίσκεψη

Είναι η τέταρτη φορά που ο Μπιλ Κλίντον έρχεται στην Ελλάδα. Μετά την πρώτη, ταραχώδη επίσημη επίσκεψή του ως προέδρου, είχε ξανάρθει το 2003 για να συμμετάσχει στο 6ο Συμπόσιο της Σύμης που είχε φιλοξενήσει ο Γιώργος Παπανδρέου στην Κω, και πιο πρόσφατα, το 2007, για να μιλήσει σε εκδήλωση που είχαν διοργανώσει το Capital Forum και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Η ημέρα του στην Αθήνα θα αρχίσει με επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου το μεσημέρι θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Αντώνη Σαμαρά για περίπου μισή ώρα, και στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε διευρυμένη συνάντηση στην οποία τον πρωθυπουργό θα πλαισιώνουν οι υπουργοί Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ενώ θα είναι επίσης παρόντες ο πρόεδρος της Dow Chemical, Αντριου Λιβέρης, ο μεγαλοδικηγόρος Τζορτζ Στάμας και ο επικεφαλής της 3Ε Γιώργος Δαυίδ. Θα συζητηθεί η Hellenic Initiative, η πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός ταμείου για την προώθηση επενδύσεων στην Ελλάδα, στα πρότυπα ανάλογης προσπάθειας που είχε λειτουργήσει με επιτυχία στην Ιρλανδία κατά το παρελθόν.

Στη Βρετανία

Μετά το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρώην πρόεδρος και ιδρυτής της Clinton Global Initiative, που δίνει έμφαση στην καινοτομία, θα μεταβεί στη Βρετανία, όπου θα μιλήσει σε περίπου σαράντα Ελληνες και ομογενείς μεγαλοεπιχειρηματίες και θα συμμετάσχει στη συζήτηση στρογγύλης τραπέζης που θα ακολουθήσει και στην οποία αναμένεται να κατατεθούν συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις που θα κινηθούν σε δύο άξονες: ο πρώτος αφορά την ενίσχυση φιλανθρωπικών οργανώσεων που λειτουργούν με διαφάνεια και έχουν αποδεδειγμένα αποτελέσματα και ο δεύτερος αφορά την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται ώστε να καταστεί πιο λειτουργικό το ελληνικό κράτος, αλλά και ελκυστικό για επενδύσεις οι οποίες αποτελούν την προτεραιότητα του πρωθυπουργού.

Δεν έχει γίνει γνωστό εάν κατά τη σύντομη παραμονή του στην ελληνική πρωτεύουσα ο κ. Κλίντον θα έχει συνάντηση και με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο διατηρεί φιλική σχέση και είχε συναντηθεί πρόσφατα στη Νέα Υόρκη.

Στη Λευκωσία σήμερα

Σήμερα, ο κ. Κλίντον θα βρεθεί στη Λευκωσία, όπου θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου με θέμα την «Παγκόσμια οικονομική κρίση». Σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου υπογραμμίζεται ότι από την εποχή της προεδρίας του όσο και αργότερα, ο 42ος ηγέτης των ΗΠΑ εργάζεται για την εμπέδωση των αρχών της καινοτομίας και της κοινωνικής ευθύνης στην εκπαίδευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή