Η τήρηση των δεσμεύσεων, η επιμήκυνση και οι αντοχές

Η τήρηση των δεσμεύσεων, η επιμήκυνση και οι αντοχές

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ικανοποίηση για τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων στο εσωτερικό και το εξωτερικό πεδίο, εκφράζουν στο επιτελείο του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι υπάρχει απόλυτη πολιτική αποδοχή της οπτικής γωνίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τα πράγματα. Οι εξελίξεις αναδεικνύουν το ΠΑΣΟΚ σε μια θέση η οποία είναι αναντίστοιχη του μεγέθους που έχει πλέον, βάσει του εκλογικού αποτελέσματος. Οι δύο βασικές αιτίες για τις οποίες ο κ. Βενιζέλος αισθάνεται δικαιωμένος από τις εξελίξεις είναι οι εξής:

Πρώτον, από την αποδοχή της πολιτικής για αναθεώρηση με κύρια βάση την επιμήκυνση της δανειακής σύμβασης για 2 έως 4 χρόνια, ανάλογα και με την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας. Ο κ. Βενιζέλος είχε επιμείνει (και παραμένει σταθερός σε αυτή του την άποψη) ότι δίχως την επιμήκυνση και την ενσωμάτωση σε αυτά τα χρόνια των υστερήσεων στα έσοδα, δεν μπορεί να εκτελεστεί ο τρέχων προϋπολογισμός, πόσω μάλλον του 2013, ο οποίος θα κατατεθεί τον Οκτώβριο.

Δεύτερον, από την κοινή παραδοχή όλων των πολιτικών αρχηγών ότι ενώ πράγματι η χώρα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, είναι αναγκαία και η οριοθέτηση των αντοχών της κοινωνίας. Επί τούτου ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι πρέπει να προστατευθούν κατά προτεραιότητα τα μεσαία στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, διά της αποφυγής των οριζόντιων πολιτικών σε κάθε επίπεδο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι πρέπει να είναι σαφές και προς τους εταίρους το εύρος των επιβαρύνσεων που έχουν κληθεί να πληρώσουν οι πολίτες. Επί τούτου μάλιστα ο κ. Βενιζέλος με τον κ. Αντ. Σαμαρά συμφώνησαν στην ανάγκη για επαφές με όσο περισσότερους Ευρωπαίους ηγέτες και παράγοντες είναι δυνατόν, ακόμη και δίχως κατ’ ανάγκην αυτό να γίνει γνωστό. Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί αυτού του τύπου τις επαφές πολιτικού χαρακτήρα πολύ χρησιμότερες. Από την εμπειρία που διαθέτει από το υπουργείο Οικονομικών ο κ. Βενιζέλος έχει σχηματίσει την προσωπική άποψη ότι οι τεχνικές συζητήσεις είναι απαραίτητες ώς ένα βαθμό λόγω της φύσης των ζητημάτων, ωστόσο συχνά αποτελούν σπατάλη χρόνου καθώς αυτά τα θέματα συνήθως επιλύονται από τους αρμόδιους τεχνοκράτες επί τη βάσει πολιτικών συμφωνιών.

Στην Ιπποκράτους θεωρούν επίσης σημαντική τη συμφωνία μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων για την Εθνική Επιτροπή Στρατηγικού Οικονομικού Σχεδιασμού, καθώς, εκτός από διακομματικό όχημα διαπραγμάτευσης, εξασφαλίζει και την καλύτερη διαχείριση των πληροφοριών και της ενημέρωσης για την πορεία των συζητήσεων στο εξωτερικό.  

Πρωτοβουλίες

Στο επιτελείο του κ. Βενιζέλου αισθάνονται ικανοποιημένοι και από ορισμένες πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ που υποδεικνύουν τη σοσιαλδημοκρατική καταγωγή του κόμματος. Οπως τονίζουν συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, οι πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ κάνουν αισθητή τη διαφορά ανάμεσα στο κόμμα τους και τη ΔΗΜΑΡ, η οποία προσδιορίζεται ως κεντροαριστερό κόμμα, αλλά δεν έχει επιδείξει τα ανάλογα αντανακλαστικά. Αν και τονίζουν ότι ώς τώρα η συνεργασία του κ. Βενιζέλου με τον κ. Φ. Κουβέλη υπήρξε παραδειγματική, υπογραμμίζουν κάποιες συγκεκριμένες, ενδεικτικές κινήσεις. Ως τελευταίο παράδειγμα αναφέρουν την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για χρηματοδότηση του ασφαλιστικού των μελλοντικών γενεών με πρότυπο τη Νορβηγία, μια χώρα με κοινωνικό κράτος υψηλών προδιαγραφών και παραδοσιακά ισχυρή και κυβερνώσα σοσιαλδημοκρατία. Ενα άλλο παράδειγμα είναι η ανάδειξη της ανάγκης για πολιτικό πλαίσιο επαναδιαπραγμάτευσης, η οποία αποτελεί τον πυρήνα της τρικομματικής προγραμματικής συμφωνίας. Κάποια στελέχη της Ιπποκράτους ανέφεραν το συγκεκριμένο παράδειγμα, προκειμένου να καταδείξουν ότι ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε επιφυλακή για τέτοια, δομικού χαρακτήρα, ζητήματα, η ΔΗΜΑΡ δεν είχε καν αντιληφθεί το θέμα. Αντιθέτως, πρόσθεταν, στη ΔΗΜΑΡ ασχολούνταν κατά βάση με το να αναζητούν και να προτείνουν πρόσωπα για τις γενικές γραμματείες των υπουργείων…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή