Η Χαλυβουργία και το μήνυμα του κ. Σαμαρά

Η Χαλυβουργία και το μήνυμα του κ. Σαμαρά

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιλογή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να ανοίξει μέτωπο με την Αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ) για την υπόθεση της Χαλυβουργίας, πέραν της επαναλειτουργίας της επιχείρησης και την αποκατάσταση της έννομης τάξης, είχε κυρίως στόχο να στείλει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας εν όψει της έναρξης του κύκλου αποκρατικοποιήσεων το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο κύκλος αυτός προεξοφλείται ότι θα εξελιχθεί σε σκληρό μπρα ντε φερ με την αντιπολίτευση, αλλά και με φίλιες συνδικαλιστικές δυνάμεις, όπως αποδείχθηκε ήδη με τη στάση που τηρεί η ΔΑΚΕ. Ηδη, χθες, υπήρξε νέος γύρος αντιπαράθεσης, με επίθεση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα προς την κυβέρνηση.

Οσοι συνομιλούν καθημερινά με τον κ. Σαμαρά, συμφωνούν σε ένα συμπέρασμα: Οτι οι αποκρατικοποιήσεις, η τήρηση του νόμου και η διοικητική μεταρρύθμιση αποτελούν για τον πρωθυπουργό τρεις «ιερές» προτεραιότητες, τις οποίες και αντιμετωπίζει ως προσωπικό στοίχημα. Είναι μάλιστα πεπεισμένος ότι τα παραπάνω είναι τα μόνα πεδία στα οποία η κυβέρνηση μπορεί να κάνει τη «διαφορά» από τις προηγούμενες. Η βελτίωση της εικόνας της Αθήνας προς τα έξω συνιστά για τον κ. Σαμαρά επίσης απαράβατη προϋπόθεση για την υλοποίηση της κεντρικής κυβερνητικής δέσμευσης για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό, ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι η επίδειξη αποφασιστικότητας για την εφαρμογή του νόμου και τη διασφάλιση του δικαιώματος στην εργασία θα ενισχύσει την εικόνα του ιδίου και της κυβέρνησης και θα έχει θετικό αντίκτυπο στην πλειονότητα των πολιτών που επιθυμούν την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και τη σωτηρία όσων θέσεων εργασίας μπορεί να διασφαλιστούν. «Τώρα πλέον θα φανεί στην πράξη πού οδηγεί η πολιτική ενός εκάστου» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη φωτογραφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη Χρυσή Αυγή, που όπως λένε, έσπευσαν να συνταχθούν με το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ.

Στην απόφαση να αξιοποιήσει την υπόθεση της Χαλυβουργίας για να στείλει μήνυμα εντός και εκτός συνόρων, ο κ. Σαμαράς κατέληξε το απόγευμα της Πέμπτης, όταν ενημερώθηκε από τον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση ότι ναυάγησαν οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης μεταξύ εργαζομένων – απεργών και εργοδοσίας. Τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Βρούτσης είχε πραγματοποιήσει αλλεπάλληλες επαφές με τα εμπλεκόμενα μέρη, κατά τις οποίες λέγεται ότι είχε εξασφαλίσει τη δέσμευση της επιχείρησης ότι δεν θα προχωρήσει στην υποβολή αιτήματος για μαζικές απολύσεις και αναστολή λειτουργίας της μονάδας.

Εφαρμογή του νόμου

«Δεν είναι δυνατόν να παραμένει ανεφάρμοστη μια δικαστική απόφαση επί ενάμιση μήνα» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος δημιουργίας εκτρόπων από την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε μακρά επικοινωνία με τους υπουργούς Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη, με τον οποίο συζήτησε την παρουσία εισαγγελέα κατά την επέμβαση της αστυνομίας, και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικ. Δένδια, για τον συντονισμό της επιχείρησης. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ο τελευταίος ενημέρωσε τηλεφωνικά τον κ. Σαμαρά ότι η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και οι πύλες του εργοστασίου άνοιξαν. Λίγο αργότερα ζήτησε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Σίμο Κεδίκογλου να προχωρήσει σε δήλωση με την οποία θα καλεί τους πολίτες να διερωτηθούν για τα κίνητρα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση θα φροντίζει πάντα για την εφαρμογή του νόμου» και αυτό θα πρέπει «να το γνωρίζουν καλά όλοι».

Η αποτίμηση της πρώτης μετωπικής σύγκρουσης με την αντιπολίτευση, με αφορμή την υπόθεση της Χαλυβουργίας, υπήρξε θετική για το Μέγαρο Μαξίμου, στελέχη του οποίου εκτιμούσαν ότι πρωτοβουλίες με πολιτικό αλλά και ιδεολογικό στίγμα, όπως η παραπάνω, διευκολύνουν σημαντικά την προσπάθεια ανακοπής της ανοδικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτοχρόνως, θεωρούν ότι η μετωπική σύγκρουση με τους συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ, περιλαμβανομένων και των γαλάζιων, θα λειτουργήσει υπέρ της κυβέρνησης αλλά και του πρωθυπουργού. Κυβερνητικά στελέχη, τέλος, αναγνωρίζουν ότι η καθαρή στάση που επέλεξε ο πρωθυπουργός στην υπόθεση της Χαλυβουργίας προκάλεσε σχετική αμηχανία στη ΔΗΜΑΡ, η οποία προσπάθησε με την αντίδρασή της να κρατήσει ισορροπίες. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι δεν συνιστά ουσιαστικό κίνδυνο για την ενδοκυβερνητική συνοχή, καθώς και ο κ. Κουβέλης έχει προσυπογράψει την ανάγκη να προχωρήσουν ταχύτατα οι αποκρατικοποιήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή