Λείπουν ακόμα 2,5 δισ. ευρώ από το «πακέτο»

Λείπουν ακόμα 2,5 δισ. ευρώ από το «πακέτο»

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μέρες πριν από το κρίσιμο ραντεβού με την τρόικα, το οικονομικό επιτελείο αναζητεί περί τα 2,5 δισ. ευρώ προκειμένου να σχηματοποιηθεί το πακέτο ύψους 11,5 περίπου δισ. ευρώ. Στη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών οι κ. Στουρνάρας, Σταϊκούρας και Μαυραγάνης αναζητούσαν τα μέτρα εκείνα που θα μπορούσαν να γίνουν δεκτά από τους πιστωτές μας λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τους την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων.

Η αδυναμία εύρεσης των 2,5 δισ. ευρώ ανάγκασε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να ζητήσει από όλους τους υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να υποβάλουν προτάσεις για μόνιμη ή προσωρινή εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών (π.χ. τροποποίηση, συμπλήρωση, ή κατάργηση υφιστάμενων ρυθμίσεων που επιφέρουν αδικαιολόγητες ή υπερβολικές επιβαρύνσεις στον προϋπολογισμό) με ποσοτικοποιημένη εκτίμηση των εξοικονομήσεων. Με το υπόμνημα που εστάλη, οι υπάλληλοι του ΓΛΚ καλούνται «να λάβουν μέρος στην εθνική προσπάθεια εξυγίανσης της δημόσιας οικονομίας».

Πάντως, βασικός κορμός σχηματοποίησης του πακέτου εξακολουθεί να αποτελεί η μελέτη του ΚΕΠΕ από την οποία φαίνεται να προκρίνονται μέτρα ύψους 5,1 δισ. ευρώ στα οποία το υπουργείο Οικονομικών έχει προσθέσει σχεδόν 3, δισ. αποδεχόμενο προτάσεις άλλων υπουργείων, ενώ σε αυτά προστέθηκαν περίπου ένα δισ. που αποφασίστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη.

Τα μέτρα που θα παρουσιασθούν στην τρόικα, αφού προηγουμένως εγκριθούν από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, που θα συναντηθούν την Πέμπτη, θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, την επιβολή πλαφόν στις συντάξεις, συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, κλείσιμο νοσοκομείων, αλλά και ανάθεση αρκετών υπηρεσιών του Δημοσίου σε ιδιώτες. Το ΚΕΠΕ προτείνει τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 1,7 δισ. ευρώ, ενώ το όφελος στις συντάξεις προσδιορίζεται από 1,6 δισ. έως 4 δισ. ευρώ ανάλογα με το σενάριο που θα προκριθεί.

Σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση η κατάργηση – συγχώνευση 20 οργανισμών με προοπτική κατάργησης ακόμα 180 φορέων του Δημοσίου μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, καθώς και η αποστολή από όλες τις ΔΕΚΟ των στοιχείων που θα δείχνουν κατά πόσο έχουν εφαρμοσθεί οι περικοπές στις αποδοχές των υπαλλήλων τους. Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι και το πλαφόν στα νοσήλια των ασφαλισμένων. Ωστόσο σημειώνει ότι η πρόταση που έχει κατατεθεί χρήζει επεξεργασίας χωρίς να αποκλείει την προσθήκη εισοδηματικών κριτηρίων και ειδικών περιπτώσεων που θα πρέπει να συνεχίσουν να απολαμβάνουν πλήρως την ασφαλιστική κάλυψη του Ταμείου τους.

Η πρόταση του ΚΕΠΕ προβλέπει οι δικαιούχοι ιατρικής περίθαλψης στα νοσοκομεία καθώς και στα εξωτερικά ιατρεία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (δημοσίου και ιδιωτικού χαρακτήρα συμβεβλημένου με τα ασφαλιστικά Ταμεία) να έχουν κάλυψη μέχρι ποσού 1.500 ευρώ ετησίως από τα ασφαλιστικά τους Ταμεία για τις μηνιαίες επισκέψεις τους για συνταγογράφηση, για 2 check up τον χρόνο και μία νοσηλεία σε ιδιωτικό ή κρατικό θεραπευτήριο. Οσοι υπερβαίνουν το ανωτέρω ποσό θα καταβάλουν 10 ευρώ ανά επίσκεψη και το 15% του ημερήσιου νοσηλίου.

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε επίσης ότι εξετάζεται η πρόταση του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Τούντα, σύμφωνα με την οποία θα μπορούσαν ιδιώτες γιατροί να παρέχουν υπηρεσίες, χρησιμοποιώντας τις υποδομές των δημόσιων νοσοκομείων, έναντι κάποιου τιμήματος που θα αύξανε τα έσοδα του ΕΣΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή