Εντείνονται οι πιέσεις προς την Αθήνα

Εντείνονται οι πιέσεις προς την Αθήνα

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτω από εξαιρετικά βαρύ κλίμα φθάνει σήμερα η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα για την αξιολόγηση προόδου του προγράμματος προσαρμογής, από την οποία θα εξαρτηθεί και η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας μας. Κατά τη διάρκεια όλων των προηγούμενων ημερών, το Βερολίνο και το ΔΝΤ έβαλαν πάγο σε κάθε συζήτηση για παράταση ή αλλαγή των όρων του Μνημονίου και μάλιστα με τρόπο απολύτως κατηγορηματικό. Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο που επικαλέστηκε η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, «τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα αποκλείεται». Ομοίως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ δεν έκρυψε τις αμφιβολίες του για το κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και σημείωσε ότι σε περίπτωση μη τήρησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας, τότε οι πληρωμές δόσεων από τον μηχανισμό στήριξης θα διακοπούν και θα οδηγηθούμε σε χρεοκοπία, ενδεχόμενο που όπως είπε έχει πάψει να προκαλεί τρόμο. «Χωρίς τις δόσεις οι Ελληνες θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι είναι σοφότερο να αποχωρήσουν από την Ευρωζώνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέσλερ.

Στο μεταξύ, το έγκυρο γερμανικό περιοδικό Spiegel δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ούτε η Γερμανία ούτε το ΔΝΤ έχουν πρόθεση να συμμετάσχουν σε επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε επιπλέον κεφάλαια της τάξης των 40 έως 50 δισ. ευρώ. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις που δέχθηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Αντουάν Κολομπανί, αρνήθηκε να διαψεύσει ρητά το δημοσίευμα ή να επιβεβαιώσει ότι έχει τέτοια πληροφόρηση από το Ταμείο. «Η απόφαση για περαιτέρω εκταμίευση δόσεων θα ληφθεί μόνο μετά από θετική αξιολόγηση της τρόικας, κάτι που είναι απίθανο να γίνει πριν από τον Σεπτέμβριο. Στο πρόγραμμα διαπιστώνονται πολύ μεγάλες καθυστερήσεις λόγω των διπλών εκλογών. Το ξέρουν οι ελληνικές αρχές και γνωρίζουν ότι είναι επείγον να επαναφέρουν το πρόγραμμα εντός τροχιάς» αρκέστηκε να σχολιάσει ο κ. Κολομπανί, αποφεύγοντας παράλληλα να απαντήσει στο τι θα γίνει σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα: «Με δεδομένη την εκπεφρασμένη αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, είμαστε αισιόδοξοι ότι η επόμενη δόση θα εγκριθεί. Δεν σχολιάζουμε υποθετικά σενάρια. Επισήμως, η θέση του ΔΝΤ για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει. Προς το παρόν, να αφήσουμε την τρόικα να κάνει τη δουλειά της». Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι ούτε και το ΔΝΤ θέλησε να διαψεύσει το δημοσίευμα του Spiegel: «Το ΔΝΤ υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας να υπερβεί τις οικονομικές της δυσκολίες. Η αποστολή του Ταμείου ξεκινά στις 24 Ιουλίου συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για το πώς θα επαναφέρει το πρόγραμμα προσαρμογής εντός στόχων», περιορίστηκε να δηλώσει εκπρόσωπός του όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Στο μεταξύ, η κακοφωνία δηλώσεων που επιτείνουν το κλίμα αβεβαιότητας συνεχίστηκε στη Γερμανία, με τον γενικό γραμματέα του Κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Αλεξάντερ Ντόντμπριντ, να προτείνει οι Ελληνες δημόσιοι υπάλληλοι να πληρώνονται το μισό μισθό τους σε δραχμές και τον άλλο μισό σε ευρώ, θεωρώντας ότι αυτός ο τρόπος σταδιακής απεμπλοκής από την Ευρωζώνη θα είναι λιγότερο ανώδυνος για τη χώρα. Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αρνήθηκε να κάνει προβλέψεις για το αν η Ελλάδα θα παραμείνει ή όχι στο ευρώ: «Αν η Ελλάδα έχει μείνει πίσω, θα πρέπει να καλύψει το χαμένο έδαφος. Ας μην προκαταβάλουμε την έκθεση της τρόικας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Οπως ήταν αναμενόμενο, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα δεν έκρυβαν τον εκνευρισμό τους για την αναζωπύρωση των εμπρηστικών σχολίων: «Αν κάποιοι θέλουν να ξανασχεδιάσουν τον χάρτη της Ευρώπης, να μας πουν πού θέλουν να τοποθετήσουν την Ελλάδα», τόνιζαν. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επικοινώνησε εσπευσμένα με τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, Πολ Τόμσεν, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά τα περί αποχώρησης του ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή