Μαύρες τρύπες στα 11,6 δισ. βρίσκει η τρόικα

Μαύρες τρύπες στα 11,6 δισ. βρίσκει η τρόικα

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη «μαύρη τρύπα» του 2012, αλλά και της διετίας 2013-2014, που θα είναι όπως όλα δείχνουν μεγαλύτερη των 11,6 δισ. ευρώ, απαιτώντας επιπλέον μέτρα για να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ επιδιώκει να προσδιορίσει το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, που ξεκίνησε ήδη τις συναντήσεις του με τους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων. Επίσης χθες το βράδυ έφτασαν στην Αθήνα και οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα την Πέμπτη και με την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας βρέθηκαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να συμφωνήσουν με την ελληνική πλευρά στις μακροοικονομικές προβλέψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν πως το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 6,2% και κατά 0,9% το 2013, ενώ για το 2015 προβλέπουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης 2%. Το παράδοξο είναι πως την ίδια ώρα που οι υπηρεσιακοί παράγοντες παρουσίαζαν στην τρόικα αυτές τις εκτιμήσεις, ο πρωθυπουργός ανέφερε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. ότι η ύφεση φέτος ίσως ξεπεράσει το 7%, γεγονός που προκάλεσε σύγχυση τόσο στο κλιμάκιο της τρόικας όσο και στην ομάδα των Ελλήνων συνομιλητών τους.

Στη βάση των δυσμενέστερων εκτιμήσεων για την ύφεση (η προηγούμενη ήταν για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,8%) οι ξένοι εμπειρογνώμονες επανεξετάζουν εάν:

1. Μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για το φετινό έλλειμμα με τα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί.

2. Επαρκούν τα 11,6 δισ. ευρώ των -όποιων- επιπλέον μέτρων αποφασιστούν για να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή.

Για φέτος εκτιμάται ότι, εάν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, ο στόχος είναι επιτεύξιμος παρά τη βαθύτερη ύφεση. Για τα επόμενα χρόνια, όμως, ακόμη και το ΓΛΚ θεωρεί ότι απαιτούνται μέτρα έως 14 δισ. ευρώ, αντί των 11,6 δισ.

Σε αυτή τη φάση της αξιολόγησης, η τρόικα δεν έχει αρχίσει την αξιολόγηση των μέτρων για την επόμενη διετία. Εξάλλου, η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να τα παρουσιάσει, γιατί δεν τα έχει βρει. Θεωρητικώς, έχουν βρεθεί περί τα 9 δισ. ευρώ και λείπουν 2,5 δισ. ακόμη. Τα περισσότερα είναι οι προτάσεις του ΚΕΠΕ. Ωστόσο, παραμένει ερωτηματικό ποια από αυτά τα μέτρα θα εγκρίνουν οι αρχηγοί των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Επίσης, είναι άγνωστο πόσα θα αποδεχθεί η τρόικα και πώς θα υπολογίσει την αποδοτικότητά τους, καθώς κάποιοι υπολογισμοί του ΚΕΠΕ αμφισβητούνται. Για παράδειγμα, το ΚΕΠΕ εκτιμά ότι, εάν τεθεί πλαφόν 2.400 ευρώ στο σύνολο των συντάξεων που παίρνει κάποιος συνταξιούχος, θα εξοικονομηθεί περίπου ένα δισ. ευρώ. Ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας υπολογίζει ότι το όφελος δεν θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, η εμπειρία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα τα δυόμισι τελευταία χρόνια έχει δείξει ότι η απόδοση των μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά και κυρίως τα υπουργεία, έχουν αμφισβητηθεί από την τρόικα. Σε αυτό το δεδομένο έρχεται να προστεθεί και το αντικειμενικό γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση δεν είχε τον χρόνο να προετοιμασθεί, με αποτέλεσμα να αναζητούνται την ύστατη ώρα και υπό την πίεση του χρόνου να υιοθετούνται μέτρα που θα καταπέσουν κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ελπίζει ότι θα έχει τις βασικές κατευθύνσεις του νέου πακέτου μέτρων έως την Πέμπτη, όταν θα συναντηθεί ο κ. Στουρνάρας με τους επικεφαλής της τρόικας. Τα μέτρα θα έχουν εξειδικευθεί πλήρως όταν τα μέλη του κλιμακίου επιστρέψουν στην Αθήνα στις 20 Αυγούστου, οπότε και θα αρχίσει το ουσιαστικό σκέλος της διαπραγμάτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή