Στήριξη Μπαρόζο αναμένει η Αθήνα

Στήριξη Μπαρόζο αναμένει η Αθήνα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια περίοδο που ελάχιστοι ξένοι ηγέτες σκέπτονται έστω το ενδεχόμενο επίσκεψης στην Ελλάδα, η πρωτοβουλία του κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να επισκεφθεί την Αθήνα αντιμετωπίζεται από την ελληνική κυβέρνηση ως μία σαφής κίνηση πολιτικής υποστήριξης έναντι των σεναρίων που φέρουν τη χώρα στην πόρτα εξόδου από την Ευρωζώνη. Ο κ. Αντ. Σαμαράς θα συναντήσει αύριο το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου τον επικεφαλής της Κομισιόν, επιδιώκοντας να αποσπάσει από τον Ευρωπαίο αξιωματούχο θέση στήριξης των ελληνικών θέσεων, και μάλιστα λίγες μόλις ώρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με την τρόικα. Το ραντεβού των κ. Σαμαρά και Μπαρόζο, αλλά και το δείπνο εργασίας που θα ακολουθήσει, οριστικοποιήθηκε σε χθεσινή συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες. Στο κυβερνητικό επιτελείο προσδοκούν πως η τοποθέτηση του κ. Μπαρόζο δεν θα περιορίζεται, απλώς, στην επαναβεβαίωση της θέσης της Ελλάδας στον πυρήνα της Ε.Ε. Αντιθέτως, αναμένουν ότι θα υπάρχουν ρητές αναφορές, τόσο στα αναπτυξιακά μέτρα που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία όσο και σε αυτό καθεαυτό το αίτημα της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της σύμβασης.

«Να πάρουμε θετική έκθεση»

Τα μηνύματα που εκπέμπει η ελληνική κυβέρνηση δεν χωρούν παρερμηνείες. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη όχι να επιταχύνουμε την έξοδο από αυτή», ανέφερε χθες στη Βουλή ο κ. Σαμαράς. Το Μέγαρο Μαξίμου μοιάζει αποφασισμένο να εξαντλήσει κάθε περιθώριο, προκειμένου να εξασφαλίσει τη θετική έκθεση της τρόικας που, άλλωστε, αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αυριανή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα με τους κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει πακέτο περικοπών ύψους 11,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προσεχή διετία, σε μια προσπάθεια να μην υπάρξει «κίτρινη κάρτα» σε αυτό το επίπεδο. Οι περικοπές θα πέσουν κατά κύριο λόγο στους τομείς της υγείας, του συνταξιοδοτικού και της πρόνοιας και, προς τούτο, ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα συναντήσεις με τους υπουργούς Εργασίας κ. Γ. Βρούτση και Υγείας κ. Ανδρ. Λυκουρέντζο στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να επιβεβαιώσει τις περικοπές (σ.σ. που για να εξασφαλισθεί το σύνολο του ποσού δεν αποκλείεται να είναι βαθύτερες απ’ όσα μέχρι σήμερα έχουν δημοσιοποιηθεί), αλλά και να παράσχει πολιτική στήριξη στα δύο στελέχη.

Τα σενάρια για το μεσοπρόθεσμο, αλλά και οι πιθανές απαντήσεις της ελληνικής πλευράς στο αίτημα που θα θέσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών για κάλυψη της μαύρης τρύπας του τρέχοντος έτους απασχόλησαν τη χθεσινή σύσκεψη υπό τον κ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των Γ. Στουρνάρα, Χρ. Σταϊκούρα, Κ. Χατζηδάκη, Ν. Μηταράκη και του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Γ. Μουρμούρα. Στην ίδια σύσκεψη, συζητήθηκαν και τα ζητήματα των συγχωνεύσεων και ιδιωτικοποιήσεων, ενώ ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επιχειρηματολογήσει προς τους Ευρωπαίους συνομιλητές του, επικαλούμενος και την πρώτη χθεσινή λίστα προς κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών, που πάντως είναι μικρού βεληνεκούς.

Η συνάντηση των «τριών»

Εν μέσω αυτού του κλίματος, «εκβιασμού» το χαρακτηρίζουν υπουργοί της κυβέρνησης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε χθες στίγμα προθέσεων, βάλλοντας συντονισμένα με τον κ. Σαμαρά εναντίον όσων ανακυκλώνουν σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ωστόσο, είναι αρκετά πιθανό και οι τρεις ηγέτες να έρθουν σύντομα αντιμέτωποι με το σενάριο που ξόρκιζαν, αυτό της υιοθέτησης νέων οριζόντιων περικοπών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή