Διαπραγμάτευση σε δύο στάδια

Διαπραγμάτευση σε δύο στάδια

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο δύο «ταχυτήτων» για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου αποκωδικοποίησε χθες ο πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς, αποσαφηνίζοντας ότι η δεύτερη και κυριότερη φάση του όλου εγχειρήματος προϋποθέτει τη βελτίωση της διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας, μέσω της υλοποίησης των συμφωνηθέντων, και θα έχει ορίζοντα τετραετίας. «Δεν θα πάμε σε διαπραγμάτευση από θέση μεγαλύτερης αδυναμίας και απόγνωσης», είπε χαρακτηριστικά και επιτέθηκε εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύει ότι μπορούμε να διατάξουμε τους δανειστές να αποδεχθούν τους όρους μας.

Με φόντο το νέο κύμα επιθέσεων κατά της χώρας μας, το οποίο εκδηλώθηκε στις παραμονές της έλευσης του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα, και κορυφώθηκε με τις αιχμηρές δηλώσεις του αντικαγγελαρίου κ. Ρέσλερ, ο πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους, μιλώντας για «ανεύθυνους υπονομευτές της εθνικής προσπάθειας που δεν θα τους περάσει…».

Με την πρώτη ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν. Δ. ο κ. Σαμαράς έσπευσε να στείλει πολλαπλά μηνύματα εκτός, αλλά και εντός της χώρας και του κόμματός του. Εικάζοντας, μάλιστα, ότι επίκειται θερμό μέτωπο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τις συνδικαλιστικές δυνάμεις, ο πρωθυπουργός μνημόνευσε τη στάση της κυβέρνησης στην υπόθεση της Χαλυβουργίας ως δείγμα τού πώς θα πολιτευτεί εφεξής, και δεσμεύτηκε ότι θα προστατεύσει την εργασία με κάθε κόστος. Ανέδειξε, δε, ως -εξαιρετικά φιλόδοξο, πάντως- έναν από τους πρωταρχικούς στόχους: τη μείωση της ανεργίας από 24% που είναι σήμερα σε 10% μέσα σε τέσσερα χρόνια!

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση συνεργασίας θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και θα την κρατήσει στην Ευρωζώνη και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στις αρχές του 2014 θα μπορέσουμε να περάσουμε στην ανάκαμψη, που παραμένει άπιαστο όνειρο εδώ και πέντε χρόνια», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναλύοντας, για πρώτη φορά, με τρόπο σαφή, το σχέδιο της κυβέρνησης για την επαναδιαπραγμάτευση, ο κ. Σαμαράς ιεράρχησε χρονικά τη συμφωνία για επιμήκυνση του Προγράμματος -το ταχύτερο, όπως είπε- τη μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση, αλλά και κάποια ανακουφιστικά μέτρα για τους ασθενέστερους, ενώ επανέλαβε ότι το χαμένο έδαφος θα καλυφθεί με την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί και όχι με νέα μέτρα. Οι άλλες προεκλογικές του δεσμεύσεις κατέστη σαφές πως θα επιδιωχθεί να υλοποιηθούν σε συμφωνία με τους εταίρους σε ορίζοντα τετραετίας.

Μέτωπο με συντεχνίες

«Τα εργασιακά δικαιώματα είναι ιερά. Αλλά για να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα πρέπει να υπάρχει εργασία! Αν βρεθεί κάποιος στην ανεργία, καταργούνται με τον πιο βάναυσο τρόπο όλα τα εργασιακά του δικαιώματα», είπε ο κ. Σαμαράς. Αναφορά έκανε επίσης σε όσους μιλούν για κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή, «αλλά υπερασπίστηκαν κατά καιρούς την εγκληματική δράση των κουκουλοφόρων, που αποτελεί την πιο εγκληματική αυθαιρεσία κατά της κοινωνικής συνοχής». Προανήγγειλε, δε, αλλαγές και στα μέτρα κατά της δράσης των κουκουλοφόρων. «Για να αποκαλυφθεί ποιοι είναι και ποιοι βρίσκονται από πίσω τους. Και να δω τότε, αν θα βρεθούν κάποιοι να τους υπερασπιστούν».

Εστειλε μήνυμα και στο εσωτερικό του κόμματος, λέγοντας ότι στις κρίσιμες στιγμές κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προτάσσει προσωπικές στρατηγικές και επιδιώξεις. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. εξελέγη διά βοής ο κ. Θαν. Μπούρας στη θέση του νέου γραμματέα του οργάνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή