Ο κ. Λαμπρινίδης εντεταλμένος Ε.Ε.

Ο κ. Λαμπρινίδης εντεταλμένος Ε.Ε.

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ο πρώτος ειδικός εντεταλμένος της Ε.Ε. για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ορίσθηκε χθες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σταύρος Λαμπρινίδης, έπειτα από πρόταση της υπάτης εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Αστον. Διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για σημαντική ελληνική επιτυχία, επισημαίνοντας ότι ο κ. Λαμπρινίδης αναλαμβάνει ένα κρίσιμο χαρτοφυλάκιο και ότι, ως πρώτος εντεταλμένος σε αυτή τη θέση, θα δώσει τον τόνο, τις βασικές κατευθυντήριες πάνω σε έναν τομέα -αυτόν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- στον οποίο η Ε.Ε. επενδύει ιδιαίτερα.

Ο κ. Λαμπρινίδης επέτυχε να επικρατήσει των δύο συνυποψηφίων του για τη θέση, της Φινλανδής Αστριντ Θορς και του Γάλλου Φρανσουά Ζιμερεΐ. Η υποψηφιότητά του υποστηρίχθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, αλλά και από διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο πρώην πρόεδρος της Πορτογαλίας Μάριο Σοάρες, ο Αμερικανός συγγραφέας Ελι Γουίζελ, η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αννα Παλάθιο.

Οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνει ο κ. Λαμπρινίδης αφορούν τη χάραξη και την εφαρμογή της πολιτικής ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την άσκηση εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., αλλά και την εκπροσώπησή της στις διμερείς και πολυμερείς διπλωματικές πρωτοβουλίες και διαπραγματεύσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο. Ειδικότερα, στο χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνονται η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, των γυναικών, των μειονοτήτων και άλλων ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων σε τρίτες χώρες, η εφαρμογή του ανθρωπιστικού δικαίου σε ένοπλες συγκρούσεις, η καταπολέμηση των βασανιστηρίων. Επιπλέον, η εκπόνηση πολιτικών της Ε.Ε. για τον εκδημοκρατισμό και για την προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών τρίτων χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή