Περικοπές 5,1 δισ. ευρώ σε συντάξεις και επιδόματα

Περικοπές 5,1 δισ. ευρώ σε συντάξεις και επιδόματα

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις συντάξεις, τα εφάπαξ και τα κοινωνικά επιδόματα θα εξοικονομηθούν τα 5,1 από τα 11,6 δισ. ευρώ των πρόσθετων μέτρων για τη διετία 2013-2014. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών εξετάζουν την επιβολή πλαφόν στο συνολικό ποσό συντάξεων που λαμβάνει ένας συνταξιούχος στα 2.200-2.400 ευρώ. Επίσης, προτείνεται η περικοπή κατά 5% για το ποσό της σύνταξης από 1.000 έως 1.400 ευρώ και κατά 10% για το ποσό άνω των 1.400 ευρώ και μέχρι το πλαφόν που θα αποφασιστεί. Εξετάζεται, επιπλέον, η κατάργηση του προνοιακού μέρους της κατώτατης σύνταξης (302 από τα 486 ευρώ) για όσους συνταξιούχους έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές.

Στα μέτρα που θα εισηγηθούν τα υπουργεία στη σημερινή σύσκεψη των τριών αρχηγών περιλαμβάνονται η αναδρομική επιβολή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων σε όλα τα κοινωνικά επιδόματα πλην του ΕΚΑΣ και του επιδόματος ανεργίας, η επιβολή ετήσιου πλαφόν, ύψους 1.500 ευρώ, στη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων για το κόστος ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης ανά ασφαλισμένο και η περικοπή 10% στα ειδικά μισθολόγια, με εξαίρεση τους μάχιμους αστυνομικούς και τους ιπτάμενους και τους μηχανικούς της πολεμικής αεροπορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή