Καμία συζήτηση για επιμήκυνση χωρίς απτά αποτελέσματα

Καμία συζήτηση για επιμήκυνση χωρίς απτά αποτελέσματα

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εξετάζουν εκ νέου σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με στόχο να το καταστήσουν βιώσιμο, η Αθήνα θα έχει μια τελευταία ευκαιρία να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της και να σταματήσει την κατρακύλα της χώρας προς την έξοδο από το ευρώ. Μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει το Eurogroup ότι θα εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα θέσουν τα θεμέλια για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Από την άλλη, η Ευρωζώνη θα πρέπει να αποφασίσει αν προτιμάει να αναδιαρθρώσει το ελληνικό χρέος και να κρατήσει την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης, αν επιθυμεί να διατηρήσει την υπάρχουσα κατάσταση δίνοντας λίγο περισσότερο χρόνο και χρήματα, ή αν είναι έτοιμη να οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από το ευρώ.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα έχει μία και μοναδική ευκαιρία τους επόμενους μήνες να αποστομώσει όσους λένε ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει. Για να το πετύχει θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να πάρει πολύ σοβαρές αποφάσεις και κυρίως να τις εφαρμόσει με επιτυχία ώστε να μπορέσει να παρουσιάσει αποτελέσματα», εξηγεί αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει άμεση γνώση των συνομιλιών που είχε στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Αναφερόμενος στις πληροφορίες του Πρακτορείου Ρόιτερς, σύμφωνα με τις οποίες η Ευρωζώνη εξετάζει σενάριο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αυτή τη φορά με «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, ο αξιωματούχος αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε συζήτηση περί αναδιάρθρωσης μεταξύ Σαμαρά και Μπαρόζο. Επίσης, αρνήθηκε ότι υπήρξε συζήτηση περί επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος. «Δεν θα συζητήσουμε καν αυτά τα ζητήματα προτού δούμε απτά αποτελέσματα. Δεν πιστεύω ότι συζητήθηκε μεταξύ Μπαρόζο και Σαμαρά. Αυτό που ζήτησε ο πρόεδρος της Κομισιόν από την ελληνική κυβέρνηση ήταν να του αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει αποτελέσματα».

Σε κάποιο βαθμό ορισμένες ανεύθυνες μέχρι ακραίες δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών, κυρίως Γερμανών και Ολλανδών, συνδέονται με επικείμενες τοπικές ή εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις. Αλλες σκληρές δηλώσεις και προειδοποιήσεις, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι η ΕΚΤ σταμάτησε να υποστηρίζει τις ελληνικές τράπεζες με ρευστότητα μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της τρόικας, έχουν σκοπό να πιέσουν την Αθήνα. Παρ’ όλα αυτά δεν πρέπει κανείς να υποτιμάει το γεγονός ότι το κλίμα έναντι της Ελλάδας, σε τουλάχιστον έξι με οκτώ κράτη της Ευρωζώνης, είναι εξαιρετικά αρνητικό και ότι καθώς πλησιάζουμε σε οριακές καταστάσεις πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες ενός ατυχήματος.

«Στο τελευταίο Eurogroup του Ιουλίου διαμηνύσαμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος. Εκτός βέβαια αν μιλάμε για βελτιώσεις εντός των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Νιλς Ρέντεκερ, εκπρόσωπος Τύπου του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών. Η ολλανδική κυβέρνηση έχει δηλώσει σαφώς από τον Μάρτιο ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα αν αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα, ενώ ένα ακόμη αγκάθι είναι οι πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν στην Ολλανδία, στις 12 Σεπτεμβρίου.

Ενα άλλο ζήτημα που προκύπτει είναι η σημαντική διαφορά απόψεων που καταγράφεται στους κόλπους της τρόικας μεταξύ ΔΝΤ από την μια πλευρά και Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΕΚΤ από την άλλη. Σύμφωνα με πληροφορίες του ευρωπαϊκού Τύπου που δεν έχουν διαψευσθεί ευθέως, το ΔΝΤ φαίνεται ότι, όπως και πέρυσι, απειλεί τους Ευρωπαίους ότι δεν μπορεί να παραμείνει στο πρόγραμμα αν δεν αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους. Αυτή θα ήταν μια θετική εξέλιξη, υπό την προϋπόθεση ότι η Ευρωζώνη θα αποφασίσει να «κουρέψει» τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει. Ταυτόχρονα όμως θα είναι μια πολύ δύσκολη πολιτική απόφαση, αφού πιθανότατα θα πρέπει να χάσουν χρήματα οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή