Οι βασικοί πυλώνες των νέων μέτρων

Οι βασικοί πυλώνες των νέων μέτρων

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριστικοποιούνται αύριο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τα μέτρα του πακέτου των 11,6 δισ. ευρώ, για τα οποία το τελευταίο τριήμερο διεξήχθησαν σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των επιτελείων των κομμάτων. Αποτέλεσμα των συναντήσεων ήταν η εξαίρεση από το πακέτο της κατάργησης των ποσών που έχουν απομείνει από τον 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο καθώς και η αύξηση του ποσού (στα 1.400 ευρώ) πάνω από το οποίο θα γίνουν νέες μειώσεις στις συντάξεις. Ωστόσο και για το συγκεκριμένο μέτρο εκφράστηκαν έντονες αντιρρήσεις από το ΠΑΣΟΚ, καθώς η επιβολή παρακράτησης 10% αφορά όλο το ποσό κι όχι μόνο στο υπερβάλλον των 1.400 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το βάρος πέφτει στις παρεμβάσεις ύψους 6 δισ. ευρώ σε συντάξεις, επιδόματα και μισθούς, προοπτική η οποία έχει προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις και μεταβολές στο αρχικό κείμενο των 20σέλιδων προτάσεων.

Σύμφωνα με τις αρχικές προτάσεις, τουλάχιστον 1 δισ. θα προερχόταν από την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης ενώ περίπου 500 εκατ. ευρώ θα απέδιδαν οι καταργήσεις δώρων και επιδομάτων αδείας σε όλες τις επικουρικές συντάξεις συνταξιούχων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Τα υπόλοιπα επρόκειτο να προέλθουν από το πλαφόν στις συντάξεις, που υπολογιζόταν να διαμορφωθεί από 2.300 έως 2.500 ευρώ.

Τα δεδομένα αυτά φαίνεται ότι αλλάζουν σημαντικά τις τελευταίες ώρες, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, εκφράζονται ισχυρές αντιρρήσεις τόσο από το ΠΑΣΟΚ (όπως προκύπτει και από τη σύσκεψη που πραγματοποίησε την Παρασκευή ο κ. Βενιζέλος με τους κ. Φ. Σαχινίδη, Χρ. Πρωτόπαπα και Γ. Κουτρουμάνη) όσο και από τη ΔΗΜΑΡ.

Κατ’ αρχάς, ήδη αφαιρέθηκε το πλαφόν των 1.500 ευρώ που ετίθετο ως όριο δαπάνης των Ταμείων για κάθε ασφαλισμένο. Αντικαθίσταται με την αύξηση της εισφοράς των ασφαλισμένων (εισιτηρίου) για τη νοσοκομειακή περίθαλψη από τα 5 ευρώ που είναι σήμερα στα 15 ευρώ. Η δεύτερη αλλαγή αφορά την περικοπή των 30 ευρώ από τη σύνταξη του ΟΓΑ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν θα γίνει μείωση στις αγροτικές συντάξεις των 360 ευρώ. Ισχυρότατες ενστάσεις εκφράζονται και ως προς την πρόταση για επιβολή πλαφόν στα 2.500 ευρώ για το σύνολο των κύριων συντάξεων, που λαμβάνει περίπου το 2% των ασφαλισμένων. Η χρήση πλαφόν στα 2.500 κρίνεται «αντιασφαλιστική» και εκτιμάται ότι θα εκπέσει στα δικαστήρια εάν γίνουν προσφυγές. Αρνητική είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ και στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στο 67ο έτος της ηλικίας, καθώς θεωρείται ότι θα προκαλέσει εκρηκτικά προβλήματα στον ήδη βαλλόμενο από την ύφεση ιδιωτικό τομέα.

Η οριστικοποίηση των μέτρων θα είναι επώδυνη διαδικασία και δεν αποκλείεται να κρίνει τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης. Τα μέτρα που παραμένουν στο τραπέζι είναι τα εξής:

1. Εισοδηματικά κριτήρια για την ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας. Επίσης, εισοδηματικά κριτήρια τίθενται και στην καταβολή των επιδομάτων αναπηρίας.

2. Μείωση του εφάπαξ από τον προσεχή Αύγουστο. Στον δημόσιο τομέα θα φθάσει το 22,7% και στον ιδιωτικό τομέα θα γίνει κατ’ αναλογία με τα ελλείμματα που έχει κάθε Ταμείο.

3. Μείωση του έκτακτου διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ. Αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μόνιμου προσωπικού καθώς και συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και ιδρυμάτων. Επίσης προβλέπεται η μείωση του αριθμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά 90% καθώς και η μείωση του αριθμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά 90%.

4. Επιβολή διδάκτρων 200 ευρώ ανά έτος για όλους τους φοιτητές ΤΕΙ που έχουν ξεπεράσει την κανονική διάρκεια σπουδών και 300 ευρώ ανά έτος για όλους τους φοιτητές ΑΕΙ που έχουν ξεπεράσει την κανονική διάρκεια σπουδών. Δίδακτρα ύψους 500 ευρώ προβλέπονται για όλους τους φοιτητές που φοιτούν σε μεταπτυχιακές σπουδές πρώτου επιπέδου, ανεξαρτήτως σχολής/τμήματος.

5. Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των δημόσιων νοσοκομείων, μέσω της αύξησης του ποσοστού χρήσης γενοσήμων φαρμάκων. Προτείνεται σταδιακή επιπρόσθετη αύξηση της χρήσης των γενοσήμων φαρμάκων κατά 10% ετησίως, ώστε το 2014 να προσεγγίζει το 66%.

6. Αναβολή, για μετά το 2016, της πληρωμής δύο δόσεων από τα αναδρομικά των δικαστών. Από το συγκεκριμένο μέτρο θα εξοικονομηθούν 280 εκατ. ευρώ.

7. Κατάργηση φοροαπαλλαγών. Από το 2013 οι φοροαπαλλαγές θα χορηγούνται με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια. Εξετάζεται η πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Ολα τα παραπάνω μέτρα θα επανεξετασθούν στην αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη. Το πακέτο των μέτρων, εφόσον οριστικοποιηθεί αύριο από τους πολιτικούς αρχηγούς, θα γνωστοποιηθεί από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στα επιτελικά στελέχη της τρόικας.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα παραμείνουν και την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή