Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ: Η Ευρωζώνη δεν είναι υποκατάστημα

Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ: Η Ευρωζώνη δεν είναι υποκατάστημα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οποιος νομίζει ότι τα προβλήματα της Ευρωζώνης μπορεί να επιλυθούν αποκλείοντας την Ελλάδα ή αφήνοντάς την να καταρρεύσει δεν έχει συνειδητοποιήσει τις πραγματικές αιτίες της κρίσης», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου άσκησε δριμύτατη κριτική κατά των Γερμανών πολιτικών κατηγορώντας τους ότι μεταχειρίζονται την Ευρωζώνη ως «υποκατάστημα» της Γερμανίας και ότι μιλούν για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ προκειμένου να συνεχίσουν έναν «φθηνό εσωτερικό διάλογο».

Ισως φταίει το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες η κρίση χρέους της Ευρωζώνης φτάνει σε νέα κορύφωση ή ότι το Βερολίνο εμφανίζεται συστηματικά να «βραχυκυκλώνει» τις όποιες ιδέες και προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης έρχονται στο τραπέζι του διαλόγου. Οπως και να έχει, ο κ. Γιουνκέρ είναι γνωστό ότι δεν μασάει τα λόγια του και ότι δεν διστάζει να συγκρουστεί ούτε με το Βερολίνο ούτε με το Παρίσι, γεγονός που του στοίχισε το 2009 και τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Για ποιο λόγο επιτρέπει η Γερμανία στον εαυτό της την πολυτέλεια να εξυπηρετεί συνέχεια την εσωτερική πολιτική της χρησιμοποιώντας το θέμα του ευρώ; Για ποιο λόγο μεταχειρίζεται η Γερμανία την Ευρωζώνη σαν να πρόκειται για υποκατάστημά της;», αναρωτήθηκε ο κ. Γιουνκέρ και προειδοποίησε ότι οι παλαιοί εθνικισμοί, οι οποίοι πιστεύαμε ότι πλέον έχουν ξεχαστεί, υφέρπουν «μόλις λίγα εκατοστά από την επιφάνεια». «Η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δεν βοηθάει» στη σωτηρία του κοινού νομίσματος, λέει ο πρόεδρος του Eurogroup, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει πλέον άλλος χρόνος για χάσιμο». Επαναλαμβάνει μάλιστα ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμικοί οργανισμοί είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν ακέραια την Ευρωζώνη και ότι προετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα, όπως αγορές κρατικών ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας από τον προσωρινό μηχανισμό βοήθειας (EFSF) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με στόχο να μειωθεί το κόστος δανεισμού των χωρών αυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή