Στο τραπέζι όλα τα σενάρια για συντάξεις, επιδόματα και μισθούς του Δημοσίου

Στο τραπέζι όλα τα σενάρια για συντάξεις, επιδόματα και μισθούς του Δημοσίου

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις αποφάσεις των τριών πολιτικών αρχηγών και όχι από τις προτάσεις εξοικονόμησης 6 δισ. ευρώ από συντάξεις, επιδόματα και μισθούς του Δημοσίου -που παραμένουν όλες στο τραπέζι, όπως επανέλαβε χθες, μετά τη συνάντησή του με την τρόικα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Βρούτσης- θα εξαρτηθεί το τελικό πρόγραμμα για την εξεύρεση των συνολικά 11,6 δισ. ευρώ που θα παρουσιαστεί στους πιστωτές της χώρας. «Ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσκολος. Το ζητούμενο είναι οι επιλογές μας να μην ακυρώσουν τη δυνατότητα για επαναδιαπραγμάτευση και συμμετοχή της χώρας στο ευρώ», προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος από τη χθεσινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών.

«Προσπαθούμε να βρούμε το άριστο μείγμα. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στον σχεδιασμό», σημείωσε ο κ. Γ. Στουρνάρας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριστικές ανακοινώσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας και υπογραμμίζοντας ότι «η τρόικα θα παραμείνει στη χώρα όσο χρειαστεί».

Νωρίτερα, ευρεία εκπροσώπηση της τρόικας -απόντος του κ. Π. Τόμσεν (ΔΝΤ)- επισκέφθηκε το υπουργείο Εργασίας κι είχε συνάντηση με την ηγεσία του. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, η τρόικα «συνεχάρη την ηγεσία για τη δουλειά που έχει γίνει σε ένα μήνα», ενώ ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε για την επιστολή που θα στείλει σε ΓΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις αναφορικά με τον διάλογο για τα εργασιακά (Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας), ο οποίος πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

Στο υπουργείο Εργασίας υπάρχει μια πρόδηλη αμηχανία μετά τις ενστάσεις των πολιτικών αρχηγών για οριζόντια μέτρα. Ωστόσο στο ντοσιέ του υπουργού δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά το επίμαχο πακέτο των προτάσεων, με ενεργό και το σενάριο αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από το 65ο στο 67ο έτος, καθώς και αυτό των εναλλακτικών -συνδυαστικών με άλλα μέτρα- περιορισμών των συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την περασμένη Παρασκευή είχε συμφωνηθεί να εξαιρεθεί η μείωση της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ από τα 360 στα 330 ευρώ και η επιβολή του πλαφόν των 1.500 ευρώ στα νοσήλια. Αντιθέτως, στον ΟΓΑ θα υπάρξουν συνταξιοδοτικές μειώσεις σε όλους όσοι δεν κατέβαλλαν εισφορές από το 2006 και μετά, ενώ δραστικές περικοπές θα γίνουν και σε εκείνους που λαμβάνουν εφάπαξ από δύο πηγές, όπως οι υπάλληλοι της Βουλής και οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών που λαμβάνουν εφάπαξ από 2 Ταμεία (ΤΠΔΥ και ΤΥΔΚΥ).

Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο καυτό πακέτο των μέτρων (περιλαμβάνει ακόμη πλαφόν γύρω στα 2.500 ευρώ για το άθροισμα των συντάξεων), η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας φαίνεται ότι είναι εγγύτερα στη γραμμή Στουρνάρα (διασφάλιση του πακέτου των 11,6 δισ. με στόχο την επιμήκυνση) και να μη συμμερίζεται τις ενστάσεις που διατυπώνονται από τους πολιτικούς αρχηγούς και τα επιτελικά τους στελέχη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο κ. Βρούτσης τάσσεται υπέρ του 67ου έτους -για να εξασφαλιστεί πάνω από 1 δισ. ευρώ- στελέχη της ΔΗΜΑΡ που συμμετείχαν στην πρωινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών διατείνονταν ότι δεν είναι δυνατό να προχωρήσουμε σε πλαφόν 2.500 όταν δεν έχει εφαρμοστεί ο νόμος για το όριο των 2.750 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή