Μισθολογική δαπάνη σε επίπεδο 2001

Μισθολογική δαπάνη σε επίπεδο 2001

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δραστική μείωση της μισθολογικής δαπάνης στα επίπεδα του 2001 ως ποσοστού του ΑΕΠ ζήτησε η τρόικα, θεωρώντας ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βρεθούν περικοπές 11,6 δισ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μισθολογική δαπάνη (μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές) της γενικής κυβέρνησης (στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα) πρέπει να μειωθεί από το 11,8% του ΑΕΠ φέτος στο 10,4% ή κατά 3 δισ. ευρώ περίπου μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές. Χωρίς τις εργοδοτικές εισφορές σημαίνει μια μείωση μισθών της τάξης των 2,3 δισ. ευρώ. Αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί είτε με περικοπή των αποδοχών είτε με μείωση του αριθμού των μισθοδοτούμενων είτε με ένα συνδυασμό των δύο μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται, εκτός της εφεδρείας, η εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού ή ό, τι έχει απομείνει από αυτούς.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που βασίστηκαν στην επεξεργασία των στοιχείων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο στόχος για τη μείωση των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα κατά 150.000 άτομα, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο, δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την πρόσληψη ενός υπαλλήλου για κάθε πέντε που συνταξιοδοτούνται. Το ΔΝΤ, στην τελευταία έκθεση που κατάρτισε τον περασμένο Μάιο, υπολογίζει ότι η σωρευτική μείωση του προσωπικού της γενικής κυβέρνησης και των ΔΕΚΟ από το 2010 έως το 2015 θα είναι 124.102 άτομα. Θα υπολείπεται δηλαδή κατά 26.000 περίπου έναντι του στόχου.

Συνεπώς, η εργασιακή εφεδρεία επέστρεψε στο τραπέζι καθώς η τρόικα θεώρησε ότι χωρίς απολύσεις δεν θα βρεθούν τα 11,6 δισ. ευρώ και δεν θα μειωθεί το προσωπικό του δημόσιου τομέα κατά 150.000 άτομα. Οι ξένοι εμπειρογνώμονες επισήμαναν στην ελληνική πλευρά ότι το Μνημόνιο προβλέπει πως φέτος θα πρέπει να βγουν σε εφεδρεία 15.000 υπάλληλοι, αρχής γενομένης από αυτούς που απασχολούνται σε φορείς που κλείνουν ή συγχωνεύονται. Σημειώνεται ότι πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι υπάλληλοι των φορέων που πρόκειται να συγχωνευθούν θα μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή