Αναζητείται το μοντέλο της εφεδρείας

Αναζητείται το μοντέλο της εφεδρείας

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια εναλλακτική μορφή εφεδρείας που θα «διασκεδάζει» τις αντιδράσεις των κυβερνητικών εταίρων αλλά και τις ενστάσεις τουλάχιστον δύο μελών του υπουργικού συμβουλίου, εν προκειμένω των κ. Αντ. Ρουπακιώτη και Αντ. Μανιτάκη, αναζητεί το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να «κλείσει» το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ του νέου Μεσοπρόθεσμου. Το σενάριο της εφεδρείας παραμένει υψηλά στις επιλογές της κυβέρνησης, με πρώτο πεδίο εφαρμογής το προσωπικό των φορέων που καταργούνται – συγχωνεύονται.

Πέραν των δημοσίων αντιδράσεων της Δημοκρατικής Αριστεράς, το Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε χθες αντιμέτωπο και με τη δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη, ο οποίος δήλωσε κάθετα αντίθετος στη ρύθμιση και έθεσε μάλιστα και ζήτημα αντισυνταγματικότητας του καθεστώτος της εφεδρείας. «Ως υπουργός Δικαιοσύνης με τη νομική σκέψη την οποία έχω, πιστεύω ότι είναι μια δέσμη διατάξεων η οποία δεν οδηγεί πουθενά, πέρα από το ότι έχει επιβαρύνσεις συνταγματικού χαρακτήρα… Οι διατάξεις της εφεδρείας έχουν κριθεί από τα δικαστήρια ότι προσκρούουν και σε αντισυνταγματικές αρχές», είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο κ. Ρουπακιώτης, λίγα μόλις 24ωρα μετά τις πληροφορίες που ήθελαν και τον έτερο υπουργό που πρότεινε η ΔΗΜΑΡ, τον κ. Αντ. Μανιτάκη, να εκφράζει, επίσης, ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου αλλά και για την πολιτική διαχείριση εκ μέρους του οικονομικού επιτελείου.

Ο κ. Μανιτάκης

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που ήδη «τρέχει» το πρόγραμμα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, θεωρείται δεδομένο ότι -εφόσον συμφωνήσουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί- θα αναλάβει την εκπόνηση του σχετικού νόμου για την εφεδρεία, που θα έχει στο επίκεντρό του το προσωπικό που προέρχεται από τους προς κατάργηση – συγχώνευση φορείς.

Διαφορετικής φύσεως είναι η διαφωνία του κ. Ρουπακιώτη, οι δημόσιες δηλώσεις του οποίου προκάλεσαν προβληματισμό στο επιτελείο του Μαξίμου, το οποίο, πάντως, απέφυγε να πυροδοτήσει μέσω δήλωσης ή σχολίου μια νέα κρίση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου έκανε χθες λόγο (MEGA) για εφεδρεία που θα προβλέπει την καταβολή του 70% του βασικού μισθού του προσωπικού για «επαρκές» διάστημα, το οποίο ωστόσο δεν προσδιόρισε.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει -και προσωπικά- την προσπάθεια υλοποίησης του νέου Μεσοπρόθεσμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αντ. Σαμαράς είχε χθες σειρά τηλεφωνικών επαφών με υπουργούς της κυβέρνησης, από τους οποίους ζήτησε να συνδράμουν στην προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών για τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών των οργανισμών, ενώ, σε κάποιες περιπτώσεις, χτύπησε και προειδοποιητικό καμπανάκι προς μέλη του υπουργικού συμβουλίου που φέρονται μέχρι σήμερα να μην έχουν στείλει στους κ. Γ. Στουρνάρα και Χρ. Σταϊκούρα τη λίστα με τα μέτρα περικοπής δαπανών που τους έχει ζητηθεί.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιωνόταν χθες το δημοσίευμα της «Κ» για την απόφαση του κ. Σαμαρά να μην προχωρήσει σε ομιλία και συνέντευξη Τύπου κατά την ολιγόωρη παρουσία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Ο κ. Σαμαράς προγραμματίζεται να έχει σύσκεψη με την ηγεσία των τριών προς συγχώνευση φορέων Hellexpo – ΔΕΘ – Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών. Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν ότι ο κ. Σαμαράς θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό και θα παρουσιάσει την πλήρη εικόνα των οικονομικών εξελίξεων και της στρατηγικής της κυβέρνησης, αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και οι κρίσιμες συνεδριάσεις του Εurogroup.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή