«Δίκαιη εξειδίκευση» θέλει το ΠΑΣΟΚ

«Δίκαιη εξειδίκευση» θέλει το ΠΑΣΟΚ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ζήτημα μείζονος σημασίας για την αντοχή της κυβέρνησης αντιμετωπίζει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος τη «δίκαιη εξειδίκευση» των μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ. Στο επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι μετά την άμεση, εντός των επόμενων ημερών, εξειδίκευση των μέτρων που, όπως υποστηρίζουν, αποτέλεσε αποδοχή της σχετικής προτροπής των κ. Χέρμαν βαν Ρομπέι και Ζοζέ Μπαρόζο από τον κ. Αντ. Σαμαρά, πρέπει να αποφασιστεί η παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής εντός του διαμορφούμενου μακροοικονομικού πλαισίου.

Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμενε για την παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής ακριβώς επειδή θεωρεί ότι η βαθιά ύφεση δεν θα επιτρέψει ούτως ή άλλως την επιτυχία των μέτρων των 11,6 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί επίσης πως η κατάσταση χειροτερεύει και από το γεγονός ότι οι εταίροι μας δεν έχουν υλοποιήσει σειρά μέτρων που έχουν συμφωνηθεί για ενίσχυση της ρευστότητας. Εως την επιμήκυνση, τονίζουν, το ΠΑΣΟΚ εστιάζει στην ανάγκη να διασφαλιστεί η «εσωτερική ισορροπία» των μέτρων, ώστε να μη θιγούν οι ευπαθείς ομάδες. Αυτός, όπως αναφέρουν, ήταν και ο λόγος που ο κ. Βενιζέλος είχε προτείνει την κατάρτιση ενός πρώτου καταλόγου με μέτρα επτά δισ. ευρώ, ώστε αφενός μεν να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος των προηγούμενων μηνών και να ενισχυθεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης, αφετέρου δε να αλλάξει το αρνητικό κλίμα.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι σε περίπτωση που τα μέτρα τελικά καταλήξουν να είναι οριζόντια, τότε θα υπονομευθεί στην πράξη η κοινωνική αποδοχή της κυβέρνησης, αλλά θα είναι και εξαιρετικά δύσκολο να πειστούν οι βουλευτές που τη στηρίζουν. Από την Ιπποκράτους προσθέτουν ότι όλες οι προτάσεις του κ. Βενιζέλου αποσκοπούν ακριβώς στη στήριξη της κυβέρνησης, σε αντίθεση, όπως λένε, με «διάφορους κύκλους» οι οποίοι «υποτίθεται στηρίζουν τον πρωθυπουργό» και αντιδρούν με «επιπόλαιο και αβαθή τρόπο». Τονίζουν μάλιστα ότι η μοναδική κοινοβουλευτική απώλεια που έχει έως σήμερα καταγραφεί, αυτή του κ. Ν. Νικολόπουλου, προέρχεται από τη Ν.Δ. και μάλιστα από τον στενό κύκλο του πρωθυπουργού.

Στην Ιπποκράτους εκφράζουν επίσης ανησυχία και για τη δυνατότητα της ΔΗΜΑΡ να αντισταθεί στις πιέσεις που πρόκειται να δεχθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Οπως αναφέρουν, η ΔΗΜΑΡ θα κληθεί για πρώτη φορά να συνδιαμορφώσει αλλά και να εγκρίνει κοινοβουλευτικά κυβερνητικές αποφάσεις και μάλιστα σε ένα πολύ απαιτητικό και ρευστό περιβάλλον εντός και εκτός Ελλάδος.

Ως προς την εφεδρεία, στο ΠΑΣΟΚ περιορίζονται πλέον στην επίκληση της προγραμματικής συμφωνίας και των προεκλογικών δεσμεύσεων των τριών κομμάτων. Η αμφίσημη δήλωση του κ. Γ. Ντόλιου ότι «απαιτείται αλλαγή της προγραμματικής συμφωνίας για την εφαρμογή της εφεδρείας», αφήνει κάποια περιθώρια πιθανής αλλαγής στάσης, καθώς πέρα από το πρακτικό σκέλος του πράγματος ο κ. Βενιζέλος δεν επιθυμεί να εμφανίζεται ο ίδιος ως υπονομευτής της συνοχής της κυβέρνησης. Αντιθέτως, επισημαίνουν συνεργάτες του, είναι απορίας άξιον το πώς κυβερνητικά στελέχη της Ν.Δ. διατυπώνουν θέσεις διαμετρικά αντίθετες με όσα υποστήριζαν τόσο προεκλογικά όσο και κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή