Τρεις «κόκκινες γραμμές» από ΔΗΜΑΡ

Τρεις «κόκκινες γραμμές» από ΔΗΜΑΡ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το πρώτο σημαντικό τεστ κυβερνητικής αντοχής βρίσκεται αντιμέτωπος ο κ. Φώτης Κουβέλης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μετά την πρώτη ηχηρή διαφοροποίησή του για μία εκ των σχεδιαζομένων κυβερνητικών πολιτικών (εφεδρεία), αναζητεί την τέλεια ισορροπία τόσο στον τρικομματικό συνασπισμό όσο και στο εσωτερικό του κόμματός του. Η επιλογή του κ. Κουβέλη να επιτεθεί προσωπικά στον κ. Γ. Στουρνάρα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, υποδηλώνει όχι μόνο τη διαφωνία του για την εφεδρεία αλλά και την ανάγκη να εκπέμψει ένα μήνυμα πολιτικού αυτοπροσδιορισμού.

Εως τώρα την πρωτοβουλία στις αντιδράσεις με κεντροαριστερό πρόσημο είχε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Αυτή τη φορά ο κ. Κουβέλης ήταν ο πρώτος ο οποίος εκδήλωσε τη διαφωνία του για ένα θέμα που θίγει τον πυρήνα της ιδεολογικής ταυτότητας της ΔΗΜΑΡ. Και τούτο διότι η ΔΗΜΑΡ δεν επιθυμεί επ’ ουδενί λόγω να καταγραφεί ως κόμμα που δέχεται (έστω και με τη μορφή της εφεδρείας) απολύσεις εργαζομένων από τον δημόσιο τομέα.

Η άσκηση ισορροπίας του κ. Κουβέλη γίνεται δυσκολότερη καθώς διαφωνεί μεν με την εφεδρεία, αρνείται δε να καταστεί υπεύθυνος για την υπονόμευση της ενότητας της κυβέρνησης. Οπως δημοσίως τονίζουν στελέχη της ΔΗΜΑΡ, η παρούσα κυβέρνηση πρέπει να κατορθώσει να φέρει εις πέρας το έργο της απρόσκοπτα και μάλιστα βάσει της προγραμματικής συμφωνίας. Ως προς το ενδοκομματικό πεδίο τη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν πάντα οι βουλευτές οι οποίοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ (π.χ. Ι. Μιχελογιαννάκης και Οδ. Βουδούρης), ακριβώς επειδή αποχώρησαν από το προηγούμενο κόμμα τους έχοντας προηγουμένως καταψηφίσει κάποια από τα μνημονιακά μέτρα.

Επί της στρατηγικής του κόμματος ενόψει της εξειδίκευσης των μέτρων, η ΔΗΜΑΡ φαίνεται ότι χαράσσει τρεις βασικές «κόκκινες γραμμές» και συγκεκριμένα:

Πρώτον, να μην προχωρήσει οποιοδήποτε είδος έμμεσης ή άμεσης απόλυσης με όποια μορφή και αν αυτό προωθείται, εννοώντας προφανώς την εφεδρεία. Η επιμονή σε αυτή τη στάση θα δοκιμαστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς φαίνεται ότι ο κ. Στουρνάρας έχει εξουσιοδοτηθεί από τον κ. Σαμαρά να σχεδιάσει «νέα» εφεδρεία, η οποία δεν θα μοιάζει με εκείνη που υιοθετήθηκε από τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερον, να μη θιγούν από τις οριζόντιες περικοπές εισοδημάτων οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσουν και τους συνταξιούχους αγρότες του ΟΓΑ, λέγοντας ότι τα 20 ή τα 30 ευρώ που μπορεί να περικοπούν από αυτές τις συντάξεις δεν θα ωφελήσουν τη δημοσιονομική προσπάθεια και θα πλήξουν ανθρώπους με πολύ χαμηλό εισόδημα.

Τρίτον, να εξακολουθήσει να χορηγείται στους δημοσίους υπαλλήλους αυτό το «κλάσμα» δώρου εορτών και διακοπών που λαμβάνουν αυτή τη στιγμή, χωρίς περαιτέρω περικοπή.

Ο κ. Κουβέλης θεωρεί ότι σε αντίθεση με τις οριζόντιες και εν πολλοίς άδικες περικοπές, μεγαλύτερο αποτέλεσμα μπορεί να έχει η επιτάχυνση ορισμένων κινήσεων με συμβολικό, αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα. Ως τέτοιες θεωρεί τη γρήγορη προώθηση της διαδικασίας συγχώνευσης και κατάργησης των οργανισμών, αλλά και την ταχύτατη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή