«Πακέτο» 5 δισ. ευρώ προς πολιτική έγκριση

«Πακέτο» 5 δισ. ευρώ προς πολιτική έγκριση

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις και κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης, μείωση – κατάργηση των συντάξεων για τις άγαμες θυγατέρες, κοινωνικά επιδόματα με εισοδηματικά κριτήρια, μείωση των κύριων συντάξεων πάνω από τα 700 ευρώ και ένταξη στο καθεστώς της εφεδρείας 45.000 υπαλλήλων του Δημοσίου βρίσκονται στα μέτρα που φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» από την κυβέρνηση και θα παρουσιαστούν τις επόμενες μέρες στους πολιτικούς αρχηγούς. Επίσης, φαίνεται να προκρίνεται η πρόταση που προβλέπει την αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τα 15 χρόνια σήμερα στα 20 έτη.

Υπό εξέταση με αρκετές πιθανότητες να υιοθετηθεί είναι η μείωση του ΕΚΑΣ για όσους έχουν ακίνητο στο οποίο ιδιοκατοικούν. Δηλαδή, τα περιουσιακά στοιχεία θα αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα για τη μείωση- κατάργηση του ΕΚΑΣ, καθώς και άλλων κοινωνικών επιδομάτων. Ο κ. Βρούτσης θα παραδώσει την ερχόμενη Δευτέρα – Τρίτη μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ κοστολογημένα και αναλυτικά. Κάθε ένα από τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας θα συνοδεύεται από διάφορα σενάρια για τα οποία θα κληθούν να αποφασίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί και τα οποία θα είναι από ήπια μέχρι πολύ σκληρά, όπως για παράδειγμα η μεώση στις κύριες συντάξεις από 700 ευρώ και πάνω με συντελεστή 2% ενώ στις υψηλές συντάξεις οι μειώσεις ξεπερνούν ακόμα και το 15% και μάλιστα από το πρώτο ευρώ.

Ειδικότερα τα μέτρα που φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» προβλέπουν:

1. Πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις. Το υπουργείο Εργασίας θα καταθέσει και σε αυτήν την περίπτωση διάφορα σενάρια. Η μέση επικουρική σύνταξη ανέρχεται σήμερα στα 400 ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν επικουρικές που προσεγγίζουν τα 1.400 ευρώ (τραπεζοϋπάλληλοι). Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση για πλαφόν στις κύριες συντάξεις άνω των 2.500 ευρώ έχει παραπεμφθεί στις καλένδες για δύο λόγους: Πρώτον, διότι το δημοσιονομικό όφελος δεν ξεπερνάει τα 25 εκατ. ευρώ και, δεύτερον, η φορολόγηση των υψηλών συντάξεων προσφέρει σημαντικά έσοδα στον προϋπολογισμό.

2. Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Από το 2013 κόβονται τα δώρα και τα επιδόματα στις επικουρικές συντάξεις. Ηδη από το πρώτο Μνημόνιο έγιναν περικοπές στα δώρα στις κύριες συντάξεις τα οποία αντικαταστάθηκαν με επιδόματα ύψους 800 ευρώ. Στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί συμπεριλαμβάνεται και η περικοπή των ανωτέρω 800 ευρώ, κάτι που έχει απορριφθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς.

3. Κατάργηση των διατάξεων που αφορούν την συνταξιοδότηση άγαμων κορασίδων.

4. Αύξηση του ελάχιστου χρόνου συνταξιοδότησης. Μετά τις ενστάσεις των πολιτικών αρχηγών για επιμήκυνση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης από το 65ο στο 66ο ή ακόμη και το 67ο έτος ηλικίας, το υπουργείο Εργασίας θα προτείνει τη σταδιακή αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, σήμερα για να λάβει κάποιος την κατώτατη σύνταξη θα πρέπει να έχει 15 έτη ασφάλισης (δηλαδή 4.500 ένσημα) και να έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας. Με τις αλλαγές που προτείνει το υπουργείο Εργασίας η αύξηση των ελαχίστων ορίων θα γίνει σταδιακά και θα απαιτούνται 6.000 ένσημα.

5. Μείωση κύριων συντάξεων. Το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με πληροφορίες θα καταθέσει 5 εναλλακτικά σενάρια μείωσης των κύριων συντάξεων. Τα δύο από αυτά προβλέπουν μειώσεις στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών ως εξής:

Πρώτο σενάριο

Μείωση 3% από 700 έως 1.000 ευρώ, μείωση 5% από 1.000 έως 1.400 ευρώ, μείωση 10% για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

Δεύτερο σενάριο

Μείωση 2% από 700 έως 1.000 ευρώ, μείωση 3% από 1.000 έως 1.300 ευρώ, μείωση 5% από 1.300 έως 1.600 ευρώ, μείωση 10% από 1.600 έως 2.000 ευρώ και μείωση 15% για συντάξεις άνω των 2.000.

Επίσης εξετάζεται η περικοπή κατά 35% της δεύτερης σύνταξης.

Εφάπαξ, επιδόματα και εκπαίδευση

Η μείωση του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων κατά 22,6% βρίσκεται στα βασικά σενάρια της κυβέρνησης και σύμφωνα με πληροφορίες θα εφαρμοστεί εντός του τρέχοντος έτους. Ταυτόχρονα, εξετάζεται η αύξηση των εισφορών των εν ενεργεία εργαζομένων.

Οσον αφορά τα κοινωνικά επιδόματα, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την καταβολή των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Οσον αφορά το ΕΚΑΣ, σχεδιάζεται η κατάργηση – μείωση για όσους έχουν ακίνητο στο οποίο ιδιοκατοικούν.

Σχετικά με τις συντάξεις του ΟΓΑ, αυτές όπως όλα δείχνουν θα διατηρηθούν στα επίπεδα των 360 ευρώ. Η πρόταση που είχε κατατεθεί αρχικώς προέβλεπε τη μείωσή τους κατά 30 ευρώ.

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ειδικότερα, στο πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ θα περιλαμβάνονται:

– Μείωση του έκτακτου διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

-Αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μόνιμου προσωπικού, καθώς και συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και ιδρυμάτων.

-Μείωση του αριθμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και μείωση του αριθμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

– Κατάργηση της υπερωριακής αποζημίωσης των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

– Επιβολή διδάκτρων 200 ευρώ ανά έτος για όλους τους φοιτητές ΤΕΙ και 300 ευρώ ανά έτος για όλους τους φοιτητές ΑΕΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή