Επόμενη δόση, μετά την ψήφο της Βουλής

Επόμενη δόση, μετά την ψήφο της Βουλής

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ψήφιση των βασικών μέτρων του πακέτου των 11,6 δισ. ευρώ από τη Βουλή και όχι απλώς τον προσδιορισμό τους από την κυβέρνηση θέτουν ως προϋπόθεση η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να καταβάλουν την επόμενη δόση του δανείου. Η στάση των πιστωτών αντανακλά το έλλειμμα εμπιστοσύνης έναντι της Ελλάδας, αλλά και τις αμφιβολίες που έχουν ως προς τη σταθερότητα της κυβέρνησης και τη δυνατότητά της να «περάσει» από τη Βουλή τα επώδυνα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο πακέτο. Ταυτόχρονα θα καθυστερήσει η εκταμίευση της δόσης, η οποία δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν από τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, εξαντλώντας τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας θα επιστρέψει στην Αθήνα στις 27 Αυγούστου και οι επικεφαλής στις 3 Σεπτεμβρίου. Το πακέτο των μέτρων θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί έως τις 14 Σεπτεμβρίου, ώστε να πάρει το «πράσινο φως» και από το Eurogroup, που θα συνεδριάσει στη Λευκωσία.

Στη συνέχεια το πακέτο, με τη μορφή ενός νέου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση από τη Βουλή. Αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει προς τα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου. Εάν όλα πάνε καλά, τότε περίπου στα μέσα Οκτωβρίου θα εκταμιευθεί η δόση. Μέχρι τότε το Δημόσιο θα καλύπτει οριακά τις ταμειακές του ανάγκες με εκδόσεις εντόκων γραμματίων και τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή