Στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο ο Μοσκοβισί

Στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο ο Μοσκοβισί

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθημερινό χαρακτήρα λαμβάνουν πλέον οι δηλώσεις στελεχών του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο. Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που διαθέτει η Αθήνα, οι απόψεις αυτές δεν απηχούν -προς το παρόν τουλάχιστον- την επίσημη «γραμμή» της γερμανικής κυβέρνησης. Επιπλέον, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τη στήριξη υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ εκφράζουν το Παρίσι και η Ουάσιγκτον υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η Αθήνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί θα επισκεφθεί την Ελλάδα στα μέσα Σεπτεμβρίου, επίσκεψη που θα έχει συμβολικό χαρακτήρα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο Βερολίνο είναι χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Welt, σύμφωνα με το οποίο οι γερμανικές τράπεζες προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο του Grexit και όπως διαπιστώνουν στελέχη συμβουλευτικών εταιρειών αποδεικνύονται επαρκώς θωρακισμένες μπροστά στον κίνδυνο αυτό. «Εδώ και 12 – 18 μήνες οι μεγάλες τράπεζες ξεκίνησαν να εξετάζουν σοβαρά αυτό το σενάριο», ανέφερε στην εφημερίδα ο Μπερντ Ρίχτερ, στέλεχος και μέτοχος της Capco. Παρόμοια εικόνα έχει σχηματίσει και ο Ντάνιελ Κάπφερ της Accenture, ο οποίος επισήμανε ότι η γερμανική οικονομία μπορεί συνολικά να αντέξει τις συνέπειες. «Υπάρχουν φυσικά και τράπεζες που θεωρούν ότι το Grexit δεν είναι πολιτικά διαχειρίσιμο και γι’ αυτό δεν θα συμβεί», έσπευσε να προσθέσει.

Ρέσλερ: Ελάχιστα έργα

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη βραδύτητα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, διευκρινίζοντας ότι βλέπει καλές προθέσεις, αλλά ελάχιστα έργα από την ελληνική κυβέρνηση. «Οι Ελληνες δεν ανταποκρίθηκαν στις προσφορές μας» είπε στο περιοδικό Focus. Ο κ. Ρέσλερ μεταβαίνει σήμερα στη Φινλανδία και την Ολλανδία, δύο χώρες που διατυπώνουν συστηματικά επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα.

Παράλληλα, ο Μίχαελ Φουκς, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της κυβερνητικής παράταξης, ο οποίος παρεμπιπτόντως διατηρεί καλές σχέσεις με τον Ρέσλερ, προειδοποίησε: «Αν οι Ελληνες δεν υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους, δεν θα πάρουν άλλα χρήματα. Και αν το ποτήρι είναι μισογεμάτο, δεν επαρκεί για νέο πακέτο βοήθειας». Αν η Γερμανία πεισθεί πως η Ελλάδα «δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, τότε θα ασκήσει βέτο», είπε ο Φουκς στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Η Γερμανία «έχει φθάσει στα όριά της», πρόσθεσε.

Αντιθέτως, ο επικεφαλής του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επέκρινε τη Γερμανίδα καγκελάριο για «απουσία ουσιαστικής στρατηγικής» έναντι της κρίσης. Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο κ. Γκάμπριελ τάχθηκε υπέρ του τερματισμού της «ευρωαναρχίας» και σημείωσε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε είναι κοινός έλεγχος των προϋπολογισμών στις χώρες του ευρώ και μια κοινή δημοσιονομική, φορολογική και οικονομική πολιτική».

Τέλος, αλλη μία προσφυγή από την ομάδα Europolis κατατέθηκε στο γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της συμμετοχής της χώρας στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης (ESM), εξέλιξη που ενδέχεται να καθυστερήσειτην απόφαση, που αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή