Υπόγειες διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ

Υπόγειες διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιστροφή από την ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου εγκαινιάζει για τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο μια περίοδο κρίσιμη τόσο για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, όσο και για το εσωκομματικό πεδίο. Η συζήτηση για την εξειδίκευση των μέτρων προκαλεί ήδη πολύ σοβαρό προβληματισμό όχι μόνο στο επιτελείο του κ. Βενιζέλου, αλλά και στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, πολλά μέλη της οποίας θεωρούν ότι το κόμμα τους δεν θα έπρεπε να συμμετέχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην κυβέρνηση. Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος εμμένει στη γραμμή της παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής και ζητεί «δίκαιη εξειδίκευση», τη στιγμή μάλιστα που κάτι τέτοιο μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο ενδεχόμενο, καθώς οι εταίροι αναμένουν άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση.

Στην Ιπποκράτους θεωρούν άλλωστε ότι τα οριζόντια μέτρα θα δημιουργήσουν κατ’ αρχήν πρόβλημα στην Κ.Ο. της Ν.Δ. αλλά και σε εκείνη της ΔΗΜΑΡ, στην οποία έχουν ήδη εκδηλωθεί έντονες διαφοροποιήσεις. Υφίστανται ερωτηματικά για τη μέχρι στιγμής απόφαση του κ. Α. Σαμαρά να μη συγκαλέσει σύσκεψη των τριών αρχηγών του κυβερνητικού συνασπισμού, ωστόσο διατηρούν το θέμα χαμηλά στην ατζέντα τους, εκτιμώντας ότι το εθνικό μέτωπο θα πρέπει να παραμείνει αρραγές ενόψει των πολύ σημαντικών συναντήσεων του πρωθυπουργού με τον κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και έπειτα τους κ. Αγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ.

Στην Ιπποκράτους αναμένεται με ενδιαφέρον και η εξέλιξη του μετώπου που, αναπόφευκτα, άνοιξε προ δύο εβδομάδων με αφορμή την ψήφιση του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέλη Αυγούστου, ενδεχομένως και στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να εκδηλωθεί μια εμφατική κίνηση δημιουργίας κάποιου φορέα ή δεξαμενής σκέψης από στελέχη του κόμματος που διαφωνούν με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Εξ όσων συζητούν αυτό το ενδεχόμενο, το μεγαλύτερο «ειδικό βάρος» έχει ο κ. Α. Λοβέρδος, ο οποίος συγκρούστηκε ευθέως και κατ’ επιλογήν με τον κ. Βενιζέλο με αφορμή τον νόμο για τα ΑΕΙ. Αν και ο κ. Λοβέρδος βρίσκεται βεβαίως σε επαφή με στελέχη τα οποία έχουν εκφραστεί όλη αυτή την περίοδο, όπως η κ. Αννα Διαμαντοπούλου ή και πρώην βουλευτές που έχουν αποσυρθεί, όπως οι κ. Γ. Φλωρίδης και Η. Μόσιαλος, υπάρχει γενικότερη και πέραν αυτών κινητικότητα στον, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, μεταρρυθμιστικό χώρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή