Σύσκεψη μετά το Παρίσι

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθοριστικό για τις μετέπειτα εσωτερικές εξελίξεις θεωρεί ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς το τετραήμερο από 22 έως 25 Αυγούστου, κατά το οποίο θα επιδιώξει την έναρξη της πολιτικής συζήτησης για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και την εκπομπή ενός ενθαρρυντικού μηνύματος για την Ελλάδα εκ μέρους της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, με τον οποίο θα ξεκινήσει τον κύκλο των επαφών. Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τους κ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, αποσαφήνισε αργότερα μέσω συνεργατών του ότι μετά τη συνάντηση με τον κ. Γιουνκέρ την Τετάρτη και πριν από την αναχώρησή του για το Βερολίνο την επομένη, θα έχει νέα επικοινωνία με τους αρχηγούς των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Η απόφασή του να μην πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πριν από την επιστροφή του από το Παρίσι εκτιμάται ότι συνδέεται με την επιδίωξη του κ. Σαμαρά να μην υπάρξει η παραμικρή αμυχή στην κυβερνητική συνοχή πριν από τον διπλωματικό του μαραθώνιο. Επιπρόσθετα, κατά τους συνεργάτες του, παρά το βαρύ κλίμα και την πληθώρα απειλητικών για την Αθήνα μηνυμάτων που εκπέμπονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα κυρίως από τη Γερμανία, ο πρωθυπουργός παραμένει αισιόδοξος ότι οι επαφές του με την κ. Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο θα αποβούν θετικές. Κάτι που, όπως λένε οι ίδιες πηγές, αν επιβεβαιωθεί θα διευκολύνει σημαντικά και τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη στη διαχείριση των εσωκομματικών ζητημάτων που έχουν ανακύψει σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εν όψει της οριστικοποίησης του επώδυνου πακέτου των 11,6 δισ. ευρώ πριν από την έλευση της τρόικας στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος αύριο επιστρέφει από τις ολιγοήμερες διακοπές του, παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ενώ επιχειρεί με τους συνεργάτες του να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα που αποστέλλονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα κυρίως από το Βερολίνο, προκειμένου να προετοιμάσει τις συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον πρόεδρο Ολάντ. Ενα πρώτο δείγμα των προθέσεων των δανειστών θα αποκτήσει ο κ. Σαμαράς την ερχόμενη Τετάρτη, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γιουνκέρ, αλλά και την επομένη, όταν ολοκληρωθεί η κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ στο Βερολίνο, η οποία θα έχει στην αιχμή της και το ελληνικό πρόβλημα.

Από αύριο, ο πρωθυπουργός θα έχει αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους υπουργούς που καλούνται να σηκώσουν το κύριο βάρος των μέτρων, και συγκεκριμένα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, ο οποίος και θα τον συνοδέψει στον διπλωματικό του μαραθώνιο, και με τον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση, ο οποίος αυτές τις ημέρες οριστικοποιεί τα εναλλακτικά σενάρια για την εξεύρεση των μεγάλων ποσών που πρέπει να εξοικονομηθούν στον τομέα ευθύνης του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή